TOP al averilor rectorilor din România

Bătălia pentru poziţiile de rectori sau preşedinţi în universităţi are în primul rând o miză financiară. O analiză a veniturilor acumulate de rectori arată că aceştia obţin cîştiguri colosale. Alianţa pentru o Românie Curată a realizat un top al averilor rectorilor.

RomaniaTV.net
15 nov. 2011, 16:19
TOP al averilor rectorilor din România

La Facultatea de Medicină şi Farmacie rectorul Florian Popa câştigă 203.654 lei (aproape 50.000 Euro) numai din salariul de rector. Constantin Oprean a încasat suma de 346.736 lei din venitul de rector, activităţi didactice şi de cercetare în cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu.

Prin cumul între poziţia de preşedinte SNSPA şi cea de evaluator sau sfătuitor al altor universităţi Adrian Miroiu a făcut 334. 509 lei în anul precedent, pe lîngă rectorul Constantin Dobrescu cu 288.396 lei,  doar din activităţile didactice şi de cercetare!

Topul celor mai mari venituri ale rectorilor
1. Constantin Oprean – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – 346.736 lei
2. Adrian Miroiu – preşedinte SNSPA – 334.509 lei
3. Constantin Dobrescu – SNSPA – 288.396 lei

Cea mai mare indemnizaţie de rector: Florian Popa, venit total declarat 203.654 lei.

Zilele acestea universităţile trebuie să îşi aleagă, din nou, rectorii. Noua lege a educaţiei schimbă însă regulile jocului.

Una dintre schimbările importante aduse de noua legislaţie este obligativitatea existenţei a cel puţin doi candidaţi la alegerile pentru desemnarea rectorului. Dacă înainte erau destule cazuri de universităţi cu un singur candidat (ex. Ioan Pânzaru – Universitatea Bucureşti, Ecaterina Andronescu – Universitatea Politehnica Bucureşti, Constantin Oprean – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi multe alte cazuri), acum această practică nu mai este posibilă.