Vezi cum să tai ceapa fără să îţi dea lacrimile

Ni se întâmplă tuturor ca de fiecare dată când tăiem ceapă să ne dea lacrimile. Motivul este că celulele plantei eliberează o enzimă care face ca restul plantei să degaje un gaz ce devine acid la contactul cu apa.  Oare de ce te face ceapa sa plangi, si cum poti sa impiedici acest lucru? Ceapa este alcatuita dintr-o tunica de frunze exterioare (stratul maroniu), bulb format din foi carnoase (partea comestibila suculenta de culoare alba), si baza (radacina). - See more at: http://www.secretele.com/2015/09/cum-sa-tai-ceapa-fara-sa-ti-lacrimeze.html#sthash.7SjvMtz0.dpuf Oare de ce te face ceapa sa plangi, si cum poti sa impiedici acest lucru? Ceapa este alcatuita dintr-o tunica de frunze exterioare (stratul maroniu), bulb format din foi carnoase (partea comestibila suculenta de culoare alba), si baza (radacina). - See more at: http://www.secretele.com/2015/09/cum-sa-tai-ceapa-fara-sa-ti-lacrimeze.html#sthash.7SjvMtz0.dpuf Oare de ce te face ceapa sa plangi, si cum poti sa impiedici acest lucru? Ceapa este alcatuita dintr-o tunica de frunze exterioare (stratul maroniu), bulb format din foi carnoase (partea comestibila suculenta de culoare alba), si baza (radacina). - See more at: http://www.secretele.com/2015/09/cum-sa-tai-ceapa-fara-sa-ti-lacrimeze.html#sthash.7SjvMtz0.dpuf Oare de ce te face ceapa sa plangi, si cum poti sa impiedici acest lucru? Ceapa este alcatuita dintr-o tunica de frunze exterioare (stratul maroniu), bulb format din foi carnoase (partea comestibila suculenta de culoare alba), si baza (radacina). - See more at: http://www.secretele.com/2015/09/cum-sa-tai-ceapa-fara-sa-ti-lacrimeze.html#sthash.7SjvMtz0.dpuf

RomaniaTV.net
25 sept. 2015, 07:41
Vezi cum să tai ceapa fără să îţi dea lacrimile
Specialiştii ne învaţă cum putem evita plânsul din cauza cepei.

1.Foloseste un cutit bine ascutit la taierea cepei.
 
Enzimele sunt eliberate atunci cand celulele sunt rupte sau zdrobite; un cutit bine ascutit feliaza ceapa prin taiere, si mai putin prin strivire, astfel incat sunt eliberate mai putine enzime. Indiferent de ce alte trucuri decizi sa mai aplici, mereu foloseste un cutit bine ascutit la tocarea cepei.
 
2.Tine ceapa la congelator timp de 10 – 15 minute inainte de a o taia.
 
Acest procedeu reduce cantitatea de enzime acide eliberate in aer si nu influenteaza cu nimic gustul cepei, fiind o metoda deosebit de eficienta in prevenirea iritarii ochilor.
 
Merge si sa tii ceapa si la frigider, doar ca trebuie sa ai grija sa nu stea alaturi de alte alimente si sa nu o lasi prea mult timp (20 de minute ar trebui sa fie suficiente). Altfel, mirosul de ceapa se va impregna in toate celelalte alimente de pe rafturile frigiderului.
 
3. Taie ceapa dupa ce o scufunzi in apa.
 
Si aceasta este o metoda eficienta, doar ca e mai greu sa feliezi si toci ceapa sub apa. In plus, bucatelele de ceapa se imprastie usor, ingreunandu-ti munca si facand curatarea chiuvetei si mai dificila dupa. Alege aceasta metoda doar daca esti o persoana foarte indemanatica.
 
Potrivit unor pareri, este suficient sa tai ceapa sub jet de apa, dar si acest lucru este complicat. Apa care tasneste cu putere imprastie bucatile de ceapa peste tot.
 
Citeşte mai mult pe secrete.com