VIAŢA BATE FILMUL. Povestea uluitoare a Paraschivei, fata de la ţară admisă cu 9,40 la Medicină. A abandonat şcoala în clasa a VI-a

O fată de la ţară care a fost admisă cu 9,40 la Medicină are o poveste fabuloasă. Are 25 de ani, a abandonat şcoala de săracie şi a reluat-o datorită unui preot.

01 aug. 2017, 07:24
VIAŢA BATE FILMUL. Povestea uluitoare a Paraschivei, fata de la ţară admisă cu 9,40 la Medicină. A abandonat şcoala în clasa a VI-a

Paraschiva Apostol, o tânără de 25 ani, este dintr-un sat vasluian si a fost admisa la Facultatea de Medicina de la Iasi, pe locurile de la buget, obţinand media 9,40 la examen. In spatele succesului, se ascunde o poveste de-a dreptul ireala: a abandonat scoala in clasa a VI-a, a reluat-o la 17 ani, si-a castigat primii bani plantand panseluţe, dupa ce a ramas orfana.

Sansa si salvarea fetei au venit de la preotul din sat, dupa moartea tatalui Paraschivei. Impresionat de drama familiei Apostol, care traia intr-o saracie crunta intr-o casa darapanata, preotul din satul Parpaniţa, Vasilica Mihai Paraschiv, i-a promis Paraschivei si surorii acesteia ca le va fi un adevarat tata, insa cu o singura condiţie: sa se reapuce de scoala. O condiţie pe care Paraschiva nu doar ca a respectat-o, insa i-a schimbat destinul.

Tânăra s-a înscris la Programul „A doua şansă”, la şcoala din Negreşti, unde mergea la fiecare sfârşit de săptămână. A terminat clasa VIII-a la 18 ani şi s-a înscris la liceul din Negreşti, la seral.

Atât pentru bacalaureat cât şi pentru Medicină, Paraschiva s-a pregătit singură, informându-se de la fetele care veneau la Centrul de zi pentru a se pregăti la Bacalaureat, de la voluntarii bisericii. S-a apucat să citească toate cărţile despre care aflase că-i vor trebui la Bacalaureat. În 2015 a susţinut Bacalaureatul, însă a picat la matematică cu 4,10. La Română obţinuse 7,10, iar la Biologie 5,65. După o lună de meditaţii la matematică, în sesiunea din toamnă a luat 7,35.

Potrivit adevarul.ro, după ce a luat Bacalaureatul, în toamnă anului 2015, văzând că nu mai sunt locuri la şcolile pentru asistenţi medicali, unde ar fi fost tentată să încerce, Paraschiva a decis să rămână un an acasă şi să se pregătească pentru anul următor.

„Părintele m-a întrebat de ce nu încerc la Medicină. Dar el mi-a spus aşa, probabil mai în glumă, însă eu am început să visez. Ştiam însă că nu este admis orcine la Medicină, dar mi-am zis să încerc. Chimie am făcut pregătire cu doamna preoteasă, ea ştia din liceu, dăduse şi la Bacalaureat. M-a luat practic de la zero”, explică Paraschiva.

A susţinut admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi în 2016, însă a picat cu 6.40, ultima medie de admitere, la locurile cu taxă fiind 6.80. N-a dezarmat însă, încurajată de preotul şi preoteasa din sat. Pentru admiterea din 2017 la UMF Iaşi a fost inclusă în programul de pregătire al profesorilor Nedea de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, prin sprijinul Luminiţei Cozmei, profesor documentarist la „Negruzzi”, originară din Parpaniţa.

Dintre cei 34 de absolvenţi selectaţi iniţial de soţii Nedea, au rămas 11, iar 9 dintre ei au fost admişi la Medicină.