Viața de film a Mioarei Roman: o tânără frumoasă care s-a îndrăgostit și s-a căsătorit de două ori. Cine au fost marile ei iubiri

Mioara Roman a trăit o viață de film în cei 93 de ani de existență. Fosta soție a fostului premier postdecembrist al României, Petre Roman, a fost de o frumusețe rară, dar a iubit doar doi bărbați care i-au devenit și soți.

23 feb. 2024, 10:52

Miora Roman a provenit dintr-o familie de intelectuali, aceasta având parte de o educație aleasă. Tânără și de o frumusețe răpitoare, Mioara a cucerit inimile multor bărbați, însă doar doi i-au fermecat inima și s-au căsătorit cu ea, împlinind-o și cu doi copii.

Citește și: Motivul real al divorțului dintre Mioara și Petre Roman. Fostul premier a dezvăluit totul: „Mi-am pierdut mințile”

Viața de film a Mioarei Roman: o tânără frumoasă care s-a îndrăgostit și s-a căsătorit de două ori

Mioara Roman a declarat mereu că cea mai mare dragoste a avut-o față de Petre Roman, însă în tinerețe a mai fost căsătorită o dată cu tatăl primel sale fiice, Catinca. Ea a fost căsătorită timp de 12 ani cu Iosif Zilahy. Povestea lor a început atunci când Mioara avea doar 19 ani, iar viitorul soț 27.

„M-a cucerit cu frumuseţea ei. Aveam 27 de ani când ne-am cunoscut la sala de scrimă. A fost o poveste de dragoste foarte frumoasă”, a dezvăluit primul partener de viață al Mioarei Roman.

Chiar dacă s-au despărțit, cei doi au rămas în relații foarte bune. Bărbatul i-a fost alături Mioarei Roman atunci când s-a despărțit de Petre Roman, dar și când a avut probleme de sănătate. Despre căsătoria cu Iosif Zilahy, Mioara a avut întodeauna numai cuvinte de laudă. Bărbatul, sportiv de performanță, „era cu 5-6 ani mai mare și călătorea mult”, își amintește  Mioara despre primul soț.

Povestea că nu a fost dragoste la prima vedere, însă Iosif a copleșit-o cu atenție și multă iubire. El a fost cel care i-a făcut curte timp de doi ani, fiind un romantic incurabil, apoi a urmat căsătoria și nașterea fiicei lor. La scurt timp după apariția Catincăi, relațiile dintre cei doi s-au răcit, astfel că au ajuns la despărțire. Când fiica lor nu împlinise nici măcar un an, cei doi soți au luat decizia de a se separa. Divorțul, însă, a avut loc după alți cinci ani, din cauza legislației incomode din perioada comunismului.

După această căsnicie eșuată, Mioara Roman l-a cunoscut pe al doilea soț, Petre Roman. De el s-a îndrăgostit iremediabil, însă nu ca o tânără fără experiență, ci ca o femeie matură și ce știa ce își dorește de la viață. Fostul premier a părăsit-o, însă, după zeci de ani de căsătorie, alegând să-și refacă viața alături de Silvia Chifiriuc, interpreta de muzică ușoară.

Mioara și Petre Roman au avut o căsnicie de lungă durată, care s-a întins din 1974 până în 2007, când au decis să divorțeze. Atunci, fostul premier și-a refăcut viața alături de Silvia Chifiriuc și a devenit tată pentru a doua oară, de această dată al unui băiețel. Din căsnicia cu Mioara Roman a rezultat fiica sa, Oana.

Despre întâlnirea cu Petre Roman, Mioara a povestit că a fost marea ei iubire, chiar dacă la început nu a fost încrezătoare în căsătorie, având în vedere primul său mariaj.

„A fost o foarte mare dragoste. Adevărata iubire a vieții mele. Iubirea de la 30 de ani, pasională, dar și matură și profundă. Petre era încă foarte optimist, eu alunecasem un pic pe panta neîncrederii în căsnicie”, a declarat Mioara Roman.

Mama Oanei Roman a dezvăluit că fostul ei soț nu s-ar fi îndrăgostit din prima de ea, însă în anii pe care i-au petrecut împreună a ajuns să o iubească foarte mult și au petrecut multe momente fericite.

Faptul că părinții ei s-au despărțit a afectat-o foarte mult pe Oana Roman.

„În continuare, despărțirea părinților mei mă afectează. Eu știam că se va întâmpla, problema este cum s-a întâmplat și ce a urmat. Nu mi-am imaginat niciodată că o să se ajungă în momentul în care nu își vor mai vorbi niciodată și nu se vor mai întâlni niciodată”, a spus Oana Roman într-o emisiune tv.

În urmă cu câțiva ani, pe blogul său personal, Oana Roman le arăta fanilor ei poze cu mama sa, Mioara Roman, atunci când era tânără. O femeie irezistibilă, cu trăsături fine și foarte elegantă.

„Mulţumesc lui Dumnezeu mereu pentru că am marele noroc să am o mamă specială. Specială ca om, ca intelect, ca personalitate. Aproape tot ce am reuşit să fac bine în viaţă i se datorează”, scria în 2016 celebra prezentatoare TV despre Mioara Roman.

Pe lângă faptul că a fost foarte frumoasă, Mioara Roman a avut parte și de o educație aleasă. Într-un interviu pentru revistatango.ro, aceasta a mărturisit că primele amintiri pe care le are din copilărie sunt din Varșovia, unde s-a mutat cu familia în 1945, când tatăl său a fost numit acolo prim-secretar. Aici a urmat, pentru scurt timp, cursurile unei școli particulare și pentru că tatăl său a fost destituit din funcție a fost mutată la o școală românească. Mioara Roman, împreună cu sora sa, a locuit la bunica lor, apoi la internat și, în final, singură.

Deși își dorea să urmeze Dreptul, din cauza dosarului familiei, dar și pentru că locurile la admitere erau limitate, Mioara s-a orientat către limbi străine. Astfel, Mioara Roman a ajuns să studieze limba arabă sub coordonarea profesorului Yves Nathan Goldenberg. Cu toate acestea, Mioara Roman nu a fost doar profesoară de limba arabă. Ea a lucrat timp de 17 ani la Radio Bucureşti Internaţional, până în 1981, ca şefă a secţiei arabă. A avut ocazia să le ia interviuri preşedintelui egiptean Hosni Mubarak și fostului rege Hussein al Iordaniei. Totodată, ea își amintește că, la un moment dat, chiar Elena Ceauşescu îi solicitase să fie translatorul ei, dar a refuzat.

Mioara Roman a murit pe 23 februarie 2024 într-un azil. Suferea de o afecțiune degenerativă care îi punea mari probleme în viața de zi cu zi, având la activ și mai multe operații. Anunțul trist a fost făcut de fiica sa, Oana.

„Drum lin în lumină mama mea bună și frumoasă. Îngerii să te vegheze și să povestești tuturor acolo sus toate lucrurile minunate pe care le povesteai aici. Tot ce sunt îți datorez. Mulțumesc mămica mea pentru tot. Te iubesc și te voi iubi mereu! Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace”, a scris Oana Roman, pe Instagram.

În vara lui 2023, Mioara Roman se confrunta cu restanțe la plata chiriei și întreținerii vilei de protocol în care a locuit în timpul mandatului soțului ei, Petre Roman. Datoria către Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat se ridică la suma de 300.000 de euro, iar acest lucru a dus la impunerea unei popriri pe jumătate din pensia mamei Oanei Roman.

Citește și: Oana Roman o dă în judecată pe Vica Blochina. Scandal mare între cele două: „Cu siguranță vei primi milioane de euro”