Viaţa s-a scumpit: Românii cumpără mai puţin, dar cheltuiesc mai mult

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de GfK România, conform căruia încercările românilor de a economisi nu au făcut faţă creşterii permanente a preţurilor. Astfel, deşi au făcut mai puţine cumpărături, românii au cheltuit cu 6% mai mult în 2011.

RomaniaTV.net
29 mart. 2012, 06:56
Viaţa s-a scumpit: Românii cumpără mai puţin, dar cheltuiesc mai mult

Criza i-a determinat pe români să se gândească de două ori înainte să pună un produs în coşul de cumpărături. Primele tăiate de pe listă au fost băuturile răcoritoare.

În 2011, românii au cumpărat cu aproape 10% mai puţin suc faţă de anul precedent. De asemenea, au încercat să taie şi din porţia de dulciuri şi au redus consumul de ciocolată cu 8%.Pe lângă sucuri şi ciocolată, în 2011 a scăzut şi consumul de cafea cu 6%.

În ciuda acestor eforturi, românii au ajuns să cheltuiască mai mult. De vină sunt bineînţeles creşterile continue de preţuri, care au făcut ca românii să scoată din buzunar cu 5,4% mai mult în 2011.

Pentru produsele alimentare, de exemplu, românii au plătit cu 12% mai mult. Cheltuielile au crescut şi în cazul produselor de îngrijire personală, cu 7%, şi al produselor pentru îngrijirea locuinţei, cu 6%.

Studiul a mai aratat că românii încep să prindă gustul cumpărăturilor online. Valoarea totală a achiziţiilor făcute din faţa calculatorului a crescut cu 3%.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2200 de gospodării.