Viaţă transformată în coşmar pentru ucrainenii din Harkov. O mamă şi fetiţa ei trăiesc într-un vagon de metrou. „Chiar și de aici se aud bombele”

Războiul declanşat de armata rusă în Ucraina este purtat neîncetat de 41 de zile şi a declanşat o catastrofă umanitară. Cel puțin 165 de copii au fost omorâţi de la începerea invaziei, iar alți 266 au fost răniți, după cum reiese din datele Procuraturii Generale ucrainene. În oraşele aflate în prima linie, oamenii s-au refugiat pe unde au putut din calea bombelor.

05 apr. 2022, 10:10
Viaţă transformată în coşmar pentru ucrainenii din Harkov. O mamă şi fetiţa ei trăiesc într-un vagon de metrou. „Chiar și de aici se aud bombele”

De frica bombardamentelor, unii dintre ucrainenii din Harkov s-au adăpostit la metrou. Este cazul unei tinere mame şi fiicei sale de opt ani care s-au ascuns de săptămâni bune într-un vagon vechi, în subteran. Nu au mai văzut lumina soarelui de la începutul primăverii, de când a început războiul din Ucraina, declanşat la ordinul lui preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Este mult mai sigur aici decât în tunelurile de deasupra și chiar și de aici se aud bombele. Psihic, este mult mai bine pentru fiica mea și pentru mine să rămânem aici jos”, a povestit Svetlana.

Fetiţa de opt ani se bucură că a putut lua în vagonul de metrou pisicile sale, partenerele ei de joacă care o fac să uite de zgomotul asurzitor al bombelor.

„Viața mea este bună aici, cu animalele, dar încă sper că războiul se va termina curând și că Ucraina va câștiga”, a mărturisit Anastasia, fiica Svetlanei.

Citeşte şi: Răsturnare de situaţie pe front. Ucraina recucereşte oraş după oraş, degringolandă în armata lui Putin

Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, este bombardat de forţele ruse încă de la începutul războiului. Din acest motiv, tunelurile din subteran au devenit „casă” pentru mii de ucraineni care au fugit de frica morţii.

„De obicei așteptăm chiar mai mult să ne vină rândul la toaletă, dar azi chiar a fost ok. Este destul de curat”, a mai spus femeia în interviul acordat postului Deutsche Welle.

Uneori, copiii au parte de câteva momente de distracție la metrou, unde câţiva tineri inimoşi pun în scenă jocuri pentru a-i ajuta să uite de ororile războiului.

„Bineînțeles că sunt fericită să ne vedem copiii cum se bucură de joacă. Dar sunt conștientă că deasupra sunt mulți alții care suferă”, a declarat ucraineanca.

După fiecare spectacol, mama și fiica ei de 8 ani se întorc în adăpostul lor din vagonul vechi de metrou, care le a devenit noua casă.

Citeşte şi: Cu cât sunt plătiţi soldaţii ruşi trimişi în Ucraina. Autorităţile de la Kiev au făcut publice informaţiile