Viceministrul grec de finanţe a primit un glonţ şi ameninţări cu moartea

Viceministrul grec de Finanțe a primit luni un plic trimis prin poștă ce conținea un glonț și o scrisoare de amenințare care îl compară cu un colaborator cu Germania nazistă din timpul războiului, a anunțat Ministerul grec de Finanțe.

27 oct. 2015, 06:59
Viceministrul grec de finanţe a primit un glonţ şi ameninţări cu moartea

Conținutul scrisorii, dezvăluit de minister, îl numește pe viceministrul de finanțe Tryfon Alexiadis un „angajat al Wehrmacht-ului ce strânge dările”, o referire la forțele armate ale Germaniei naziste care au ocupat Grecia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
   
Guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras a fost reales în septembrie pe baza unui mandat de a pune în aplicare măsuri de austeritate pe care a promis să le anuleze când era în opoziție, amintește Reuters.
   
Mulți greci acuză Germania de astăzi, șeful creditorilor europeni, pentru programele de austeritate legate de un plan internațional de salvare a țării de 86 miliarde de euro convenit în august.
   
„Până la ora 0, tu și familia ta veți ști ce înseamnă frica”, se putea citi pe singura pagină a scrisorii bătută la mașină cu litere de tipar. Ea era semnată cu o stea roșie a unui grup necunoscut până acum și numit „Kokkini Fraxia”, într-o traducere vagă însemnând Facțiunea Roșie.
   
Un grup de gherilă urbană numit Facțiunea Armata Roșie a condus atacuri armate asupra politicienilor, industriașilor și soldaților în anii 1970 și 1980 în Germania de Vest. Logoul său era o stea roșie cu un pistol automat suprapus. Poliția a declarat că investighează în legătură cu scrisoarea de amenințare.

Citeşte şi PROIECT ADOPTAT în Senat: Creditele ipotecare se pot stinge cu bunurile imobile ipotecate

Grecia are o istorie lungă de violență politică. Astfel de amenințări și atacuri, provocând mai ales pagube, dar nu și victime, au
crescut în ultimii ani în timp ce țara implementa măsuri de austeritate confruntată cu cea mai gravă criză economică de la Al Doilea Război Mondial, mai amintește Reuters.

Șeful băncii centrale a Greciei a primit două gloanțe de pușcă și o scrisoare de amenințare într-un plic acum doi ani. În 2013,
ministrul de finanțe a primit o scrisoare similară conținând un glonț, ca un avertisment împotriva planurilor de confiscare a caselor ipotecate.