Dragoş Anastasiu a susţinut, într-o conferinţă e presă, că a fost nevoit să facă un compromis, în contextul în care compania pe care o conducea risca să intre în faliment şi sute de angajaţi să rămână fără locuri de muncă.
Fostul vicepremier a susţinut că, din punctul lui de vedere, există două tipuri de şpăgi: de supravieţuire, respectiv de îmbogăţire. Anastasiu este de părere că, în cazul lui, a fost vorba despre o şpagă „de supravieţuire”.
”Există două tipuri de şpăgi. Există şpăgi de supravieţuire şi există şpăgi de îmbogăţire. Şpaga de supravieţuire e atunci când, şi apropo, în anii 90 şpaga era cu plicul sau cu geamantanul.
Din anii 2000, lucrurile s-au mai sofisticat, nu se mai merge cu plicul sau cu geamantanul, se merge cu contracte de consultanţă şi cu alte variante de tipul ăsta.
Din punctul nostru de vedere, treaba a fost din zona de supravieţuire. În perioada de timp în care au continuat aceste contracte până la un moment dat, după care, mult mai mult, facturi neplătite, pur şi simplu facturi neplătite, în toată perioada asta a fost zona de frică şi de supravieţuire. În toată această perioadă compania mea a plătit 75 de milioane de lei impozite la stat. 75 de milioane de ron.
În toată această perioadă, nu a fost nici o secundă, dar nici o secundă, când noi am făcut evaziune fiscală, şi am avut, avem şi vom avea toate veniturile înregistrate, am avut, avem şi vom avea toate salariile plătite oficial, spre deosebire de foarte multe firme care se plătesc salariile la minim pe economie plus în plic, şi gândiţi-vă de ce se întâmplă lucrul ăsta şi de ce nu se iau măsuri din această privinţă”, a spus Dragoş Anastasiu în conferinţa de presă în care şi-a prezentat demisia.