Vicepremierul pentru reformă, Dragoș Anastasiu, anunță reformarea totală a consiliilor de administrație și de supraveghere, care au fost infestate politic prin numiri pe pile.
Dragoș Anastasiu a prezentat situația consiliilor de administrație și supraveghere din țară, care însumează câteva mii de membri și anunță că recrutarea membrilor se va face de către persoane și firme care au experiență, care să aprecieze corect fiecare posibil angajat.
„În companiile centrale, 354 de poziții sunt provizorii, asta este o problemă pentru statul român pe care trebuie să o rezolvăm, pentru că avem ținte și jaloane să rezolvăm provizoratele. Asta se întâmplă la 59 de companii. 309 poziții sunt permanente.
La companiile locale, 493 de poziții sunt provizorii și 1.919 poziții sunt permanente.
Știm că AMEPIP nu a putut să fie operaționalizat pentru că nu a reușit să termine procesele de selecție. Acolo, Comisia Europeană ne-a spus că au existat interferențe care nu au legătură cu guvernanța corporativă.
Va trebui să facem pași importanți în ceea ce privește selecțiile și recrutările, pentru că lucrurile acestea vor trebui să fie total transparentizate, iar cei care fac selecția vor trebui să fie persoane și firme cu experiență relevantă în a recruta oameni de acest calibru. Asta va duce la recâștigarea încrederii Guvernului, populației și a Comisiei Europene”, arată vicepremierul.
Dragoș Anastasiu susține că nu numai consiliile de administrație și de supraveghere sunt problematice, ci ineficiența generală a unor companii. El compară un aeroport din România cu unul din străinătate în ceea ce privește numărul de pasageri care îl tranzitează și arată că, în Occident, un aeroport similar funcționează cu jumătate din personal.
„Am luat niște aeroporturi și ne-am uitat la numărul de pasageri care trec prin acele aeroporturi prin Europa și am comparat cu România. Din această comparație vedem că la numărul pe care noi îl avem în România, la diverse aeroporturi se poate cu mult mai puțin personal.
La noi, 1.400 de oameni, în alte părți, același număr de pasageri care trec pe acolo, 800 de oameni. În alt aeroport 780 de oameni, asta e o problemă care ține de performanță, nu numai la ce se întâmplă la Comitetul Executiv sau CA, ci ceea ce înseamnă și performanța angajaților”, transmite Dragoș Anastasiu.
Pe lângă faptul că membrii din consiliile de administrație și supraveghere vor fi evaluați de experți, se va scădea numărul de membri iar aceștia vor avea salariile plafonate, atât componenta fixă cât și componenta variabilă.
„Reducerea membrilor din CA și consilii de supraveghere. Propunem ca la regiile autonome, de la 3-5 membri să mergem la maxim 3. La societățile cu sistem unitar de la 3-7 la 3, societățile cu sistem dualist sau companii mari, de la 5-7 membri să mergem la 3-5 membri, și mai există o categorie de firme foarte mari care se supun unor reguli speciale, la care vom trebui să fim foarte atenți. Nu vrem să stricăm nimic.
Reducerea remunerațiilor membrilor din CA. Membri neexecutivi, de până la 3 indemnizații salariul mediul pe ramură la două, iar la executivi, indemnizația fixă de la 3-6 o ducem la maximum 3, iar cea variabilă de la 3-6 la 2.
Citește și : Tanczos Barna, mesaj cinic către sindicatele care au anunţat greve: „Dacă nu mai sunt bani, nu sunt bani”
Directorii generali: componenta fixă de la 3-6 la 3. Componenta variabilă de la 3-6 la 2.
Pentru funcționarii publici, propunem ca să nu poată face parte decât dintr-un singur consiliu de administrație, de la două”, mai transmite Dragoș Anastasiu.