Vicepremierul Stănescu: Niciodată nu s-a luat în calcul suspendarea Pilonului II de pensii

Vicepremierul Paul Stănescu a explicat miercuri că nu s-a luat niciodată în calcul suspendarea Pilonului II de pensii, afirmând că Guvernul trebuie să explice public ce înseamnă acest pilon şi dacă pensiile viitoare vor fi mai mici sau mai mari. El a mai spus că proiectul făcut public privind suspendarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii a fost o “comunicare nefericită” a Comisiei de Prognoză.

RomaniaTV.net
23 mai 2018, 09:32
Vicepremierul Stănescu: Niciodată nu s-a luat în calcul suspendarea Pilonului II de pensii

„Mai spun şi eu încă o dată: niciodată nu s-a luat în calcul suspendarea Pilonului II de pensii. Niciodată nu s-a luat în calcul aşa ceva, a fost doar o propunere a Comisiei de Prognoză. Mai mult, din punctul meu de vedere, şi am spus asta public, Guvernul trebuie să îmi explice foarte bine ce înseamnă Pilonul II de pensii, ca generaţiile care au trecut fără să îi întrebe nimeni la Pilonul II, eu aş vrea să ştiu dacă la Pilonul II, pensia mea va fi mai mare sau mai mică. Să îmi explice Guvernul şi probabil că doamna Olguţa Vasilescu, în următoarea perioadă de timp, va ieşi să explice. Repet, trebuie să fie opţional acest lucru, pentru că a provocat-o cineva de la Comisia de Prognoză, simplu”

De asemenea, referitor la declaraţiile din 29 iunie 2017 ale fostului ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa, potrivit cărora se discută despre desfiinţarea Pilonului II de pensii, Stănescu a replicat: “N-am auzit pe nimeni şi nicio discuţie în PSD, cel puţin, nu ştiu în Coaliţie (..) o comunicare nefericită de la Comisia de Prognoză”.

El a mai spus că a fost o comunicare de la cineva, fără să îşi dă seama ce spune. „N-a fost discuţie în PSD despre desfiinţarea Pilonului II de pensii”.

”Pilonul II se va desfiinţa. Banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intenţionăm spre sfârşitul anului. (…)Fondurile de pensii din Pilonul II administrează active de circa 40 miliarde lei. Însă, pensia de care ar beneficia un contribuabil este de circa 25 de lei pe lună”, a declarat atunci Mişa.

Ulterior, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că scandalul despre naţionalizarea pensiilor private a pornit de la preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, care ştie foarte bine că în scurt timp Parlamentul va demite conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, deoarece ceea ce se întâmplă acolo este „foarte grav”, iar asiguraţii români au de suferit.

Dragnea a mai spus atunci că „Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii la Ambasada Olandei şi la Guvernul Olandei şi la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fostă colonie olandeză”.