Vicepremierul ungar: Trebuie să sprijinim maghiarii din afara graniţelor şi aspiraţiile lor de autonomie

Acordarea cetățeniei ungare și sprijinul oferit etnicilor maghiari din afara granițelor și aspirațiilor lor de autonomie constituie răspunsuri adecvate la Tratatul de Pace de la Trianon, a declarat joi vicepremierul ungar Zsolt Semjen, cu ocazia Zilei Coeziunii Naționale, marcată începând din 2010, transmite MTI.

04 iun. 2015, 14:18
Vicepremierul ungar: Trebuie să sprijinim maghiarii din afara graniţelor şi aspiraţiile lor de autonomie

Într-un interviu acordat postului de știri M1, Semjen a arătat că, datorită legii coeziunii naționale și politicilor guvernului în privința minorităților maghiare din afara granițelor, în parlament și în societate există un consens deplin asupra problemelor fundamentale, ceea ce nu se întâmpla în urmă cu câțiva ani, potrivit Agerpres.

Aceste probleme includ acordarea cetățeniei și a dreptului de vot pentru maghiarii din afara granițelor și sprijinirea cererilor de autonomie teritorială pentru cei care trăiesc în comunități numeroase și de autonomie culturală pentru comunitățile mai mici din Bazinul Carpatic, a afirmat Zsolt Semjen.

Potrivit vicepremierului ungar, pentru supraviețuirea comunităților etnice maghiare este necesar un sistem de sprijin puternic, niciun alt guvern ungar nealocând atât de multe resurse în acest scop, mai ales pentru școlile maghiarilor de peste hotare. De asemenea, 690.000 de persoane au depus deja jurământul de cetățenie din cele peste 730.000 care au solicitat acordarea ei.

Citeşte şi Vicepremierul Ungariei: E ruşinos că statul român nu finanţează înfiinţarea de facultăţi în limba maghiară

La 4 iunie, Ungaria marchează Ziua Coeziunii Naționale, prin care comemorează semnarea Tratatului de la Trianon în 1920, care a consfințit noile frontiere ale statului ungar în urma Primului Război Mondial.