Vicepremierul Ungariei: E ruşinos că statul român nu finanţează înfiinţarea de facultăţi în limba maghiară

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt , a declarat vineri, la Târgu Mureş, că e trist şi chiar ruşinos că statul român nu contribuie la înfiinţarea unor instituţii de învăţământ superior în limba maghiară şi că acest lucru reprezintă o discriminare a contribuabililor de etnie maghiară din România, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
03 oct. 2014, 18:04
Vicepremierul Ungariei: E ruşinos că statul român nu finanţează înfiinţarea de facultăţi în limba maghiară

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a fost prezent vineri la Târgu Mureş la Ziua Universităţii „Sapientia”, ocazie cu care a participat şi la inaugurarea unui cămin studenţesc finanţat integral de Executivul ungar – o construcţie de 6.700 de metri pătraţi cu 240 de locuri de cazare, în valoare de circa 9,2 milioane de lei.

În discursul ţinut cu această ocazie, Semjen Zsolt a criticat statul român că nu contribuie la înfiinţarea unor instituţii de învăţământ superior în limba maghiară precum „Sapientia” – universitate privată, a cărei înfiinţare a fost finanţată de statul ungar.

„Avem nevoie de universităţi, care slujesc naţiunea. Dacă există elită, valori intelectuale, atunci există şi economie mai dezvoltată. Nu facem o favoare acestei comunităţi, ci datoria. (…) E ruşinos că statul român nu contribuie la înfiinţarea acestor instituţii. E o discriminare a contribuabililor români de naţionalitate (etnie – n.r.) maghiară. Nu e numai trist, ci şi ruşinos. Eu vorbesc în numele Guvernului ungar, care vă sprijină şi sprijină acest proces de dezvoltare„, a declarat Semjen Zsolt, conform traducerii oficiale.

Potrivit acestuia, limba e importantă în domeniul cultural şi cel legat de învăţământ, iar dacă o naţiune n-are o elită intelectuală, n-o să aibă posibilitatea să-şi exprime gândurile în domeniile menţionate.

„Dacă limba supravieţuieşte, naţiunea supravieţuieşte şi se dezvoltă continuu. Dacă ideile nu pot fi exprimate în limba maghiară, nici naţiunea nu va supravieţui”, a mai arătat el.

Alături de Semjen Zsolt s-au mai aflat şi alţi oficiali ai Guvernului ungar, cum ar fi Palcovics Laszlo, ministru de stat al Învăţământului din Ungaria, care a spus că Guvernul ungar doreşte să înfiinţeze burse şi granturi pentru tinerii masteranzi, doctoranzi şi cercetători, inclusiv pentru etnicii maghiari din afara graniţelor, dar şi Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat al Ministerului Justiţiei din Ungaria. Cea din urmă a primit de la Universitatea „Sapientia” şi Premiul „Bocskai Istvan”, în semn de mulţumire pentru sprijinul pe care l-a dat acestei instituţii de învăţământ, alături de Denes Hollanda, decanul fondator al Facultăţii de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste din cadrul Universităţii „Sapientia” din Târgu Mureş.

La ceremonie au mai fost prezenţi consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Barna Pal Zsigmond, europarlamentarul Tokes Laszlo şi alţi reprezentanţi ai vieţii politice maghiare din Transilvania.