Vicepreşedintele american Joe Biden vrea să livreze ARME LETALE Ucrainei

Posibilitatea livrării de 'arme letale de apărare' ar putea fi abordată de vicepreşedintele american Joe Biden, cu ocazia vizitei pe care o efectuează în aceste zile la Kiev, a declarat miercuri, la Washington, Tony Blinken, adjunctul consilierului pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, relatează agenţia rusă de presă TASS, citată de Agerpres.

20 nov. 2014, 07:06
Vicepreşedintele american Joe Biden vrea să livreze ARME LETALE Ucrainei

Joe Biden a făcut această declaraţie în timpul audierilor în Comisia pentru afaceri externe din Senatul american, care s-a reunit pentru examinarea candidaturii sale la funcţia de secretar de stat adjunct. Recent, preşedintele Barack Obama l-a nominalizat pe Blinken pentru această funcţie, în locul lui William Burns, un diplomat de cariera care se va pensiona în curând, potrivit unui comunicat al Casei Alba.

În cadrul audierilor din Senat, problema necesităţii livrării de arme letale către Ucraina a fost abordată pe un ton imperativ de senatorul de New Jersey, Robert Menendez, cunoscut pentru opiniile sale radicale cu privire la metodele de rezolvare a conflictului din Ucraina.

‘Problema acordării de arme letale de apărare (Ucrainei) nu a fost scoasă niciodată de pe ordinea de zi, ea rămâne pe masă. Aceasta este ceea ce examinăm astăzi. Şi cred că acest subiect va fi o temă de discuţie cu ocazia vizitei vicepreşedintelui Joe Biden la Kiev’, a spus Blinken.

Joe Biden este aşteptat joi, 20 noiembrie, într-o vizită oficială de două zile la Kiev, o etapă a unui turneu internaţional mai amplu. În cadrul acestei vizite în Ucraina, el va fi însoţit de Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru Afaceri euroasiatice.

Citeşte şi VLADIMIR PUTIN avertizează că noi sancţiuni contra Rusiei vor avea consecinţe grave asupra Ucrainei

SUA pun la punct un program de ajutor pentru guvernul ucrainean care ar putea cuprinde şi livrarea de arme, declarase la începutul lunii octombrie ministrul adjunct american al apărării Derek Chollet.

Într-o conferinţă susţinută la Institutul internat,ional pentru studii strategice (IISS), el a amintit că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut Washingtonului un astfel de ajutor. ‘Deocamdată, nu am luat o decizie în acest sens, dar suntem interesaţi în elaborarea unui program care ar putea include pe viitor astfel de livrări’, adăugase Chollet.

În contextul crizei din Ucraina, Statele Unite au livrat Kievului diverse ajutoare, dar au ezitat până acum în privinţa furnizării de arme letale.