VLADIMIR PUTIN avertizează că noi sancţiuni contra Rusiei vor avea consecinţe grave asupra Ucrainei

Rusia nu va permite guvernului de la Kiev să-i 'distrugă' pe oponenţii politici şi adversarii săi din estul Ucrainei, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu acordat televiziunii germane ARD difuzat sâmbătă, informează Reuters şi AFP.

15 nov. 2014, 15:45
VLADIMIR PUTIN avertizează că noi sancţiuni contra Rusiei vor avea consecinţe grave asupra Ucrainei

Vladimir Putin a acuzat totodată mass-media occidentală că a relatat într-o manieră părtinitoare situaţia din Ucraina.

‘Cel mai important lucru este să nu existe o viziune unilaterală a problemei’, a declarat Vladimir Putin. ‘Astăzi au loc lupte în estul Ucrainei, guvernul ucrainean a dislocat trupe acolo. Au existat chiar rachete lansate, însă acest lucru a fost menţionat? Nu a existat nici măcar un cuvânt despre asta’, a spus liderul de la Kremlin pentru ARD care afirmă că interviul a fost realizat joi seara la Vladivostok, înainte de începerea summitului G20 de la Brisbane, în Australia, informează  Agerpres.

Asta înseamnă, că voi (mass-media occidentale) doriţi ca guvernul ucrainean să distrugă totul acolo, inclusiv toţi oponenţii săi politici şi adversarii săi. Asta vreţi? Noi nu dorim acest lucru şi nu vom permite să se întâmple asta’, a adăugat preşedintele rus.

Ucraina a acuzat Rusia că trimite soldaţi şi arme pentru a-i ajuta pe rebelii separatişti în estul Ucrainei să lanseze o nouă ofensivă în conflictul în care au fost ucişi până în prezent peste 4.000 de oameni. Rusia neagă că ar fi fost implicată în recenta escaladare a activităţilor militare din Ucraina, însă Moscova continuă să fie ţinta criticilor dure din partea liderilor occidentali, inclusiv a preşedintelui american Barack Obama şi a premierului canadian Stephen Harper, notează Reuters.

CITEŞTE ŞI Ucraina îşi RETRAGE toate SERVICIILE PUBLICE din regiunile aflate sub control separatist

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat totodată că eventualele noi sancţiuni occidentale împotriva Moscovei ar avea consecinţe grave pentru economia ucraineană, încă foarte legată de cea a Rusiei, informează AFP.

‘Băncile ruseşti au acordat în prezent un împrumut de 25 de miliarde de dolari economiei Ucrainei. În cazul în care partenerii noştri europeni şi americani doresc să ajute Ucraina, cum pot submina baza financiară, limitând accesul instituţiilor noastre financiare la pieţele globale de capital?‘, a întrebat Vladimir Putin în interviu.

‘Doriţi să provocaţi falimentarea băncilor noastre? În acest caz, ele vor provoca falimentarea Ucrainei’, a avertizat el.

‘În plus, am acordat un împrumut de 3 miliarde de dolari în urmă cu un an, cu condiţia ca datoria totală a Ucrainei să nu depăşească 60% din PIB. În caz contrar, Ministerul rus al Finanţelor are dreptul să solicite rambursarea anticipată’ a sumei, a mai spus Putin.

‘Încă o dată, dacă vom face acest lucru, întregul sistem financiar se va prăbuşi. Am decis deja că nu vom face asta. Nu dorim să agravăm situaţia. Ne dorim ca Ucraina să se redreseze în cele din urmă’, a dat asigurări liderul de la Kremlin.