Vicepreşedintele american Mike Pence: Un atac asupra unui aliat NATO reprezintă un atac împotriva noastră

Vicepreşedintele american Mike Pence, aflat într-o vizită în Estonia, a reiterat angajamentul SUA faţă de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic, prin care toate ţările membre NATO convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele va fi considerat un atac împotriva tuturor.

RomaniaTV.net
31 iul. 2017, 12:00
Vicepreşedintele american Mike Pence: Un atac asupra unui aliat NATO reprezintă un atac împotriva noastră

„Sub preşedintele Donald Trump, Statele Unite susţin cu fermitate Articolul 5 privind apărarea reciprocă – un atac asupra unuia dintre noi este un atac asupra tuturor”, a declarat Pence, după o întrevedere cu preşedinţii Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, potrivit agenţiei de ştiri The Associated Press.

Vicepreşedintele a mai adăugat că Trump „ştie că securitatea este fundaţia prosperităţii noastre” şi a precizat că SUA şi statele baltice vor căuta modalităţi prin care să intensifice relaţiile economice între cele două părţi.

Pence a discutat cu preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, preşedintele leton Raimonds Vejonis şi Dalia Grybauskaite, preşedintele Lituaniei.

Mike Pence va vizita trupele britanice, franceze şi americane din cadrul NATO care sunt staţionate în Estonia. Washingtonul vrea să reafirme angajamentul pentru apărare în cadrul NATO, ca un aspect vital pentru cele trei foste republici sovietice care se învecinează cu Rusia.

După vizita în Estonia, Pence urmează să călătorească în Georgia şi Muntenegru, alte două state care se simt ameninţate de Moscova.

Alianţa Nord-Atlantică a trimis aproximativ 4.000 de militari şi echipamente de luptă în cele trei state baltice şi în Polonia, pentru a contracara prezenţa Rusiei în regiunea Mării Baltice.