Vicepreşedintele CE: MCV pentru România va fi menţinut

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat că va fi menţinut Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România, argumentând că şi sprijinul opiniei publice din ţara noastră îi încurajează pe responsabilii europeni să îl menţină.

25 iun. 2015, 19:11
Vicepreşedintele CE: MCV pentru România va fi menţinut

Frans Timmermans a explicat în Comisia LIBE a Parlamentului European că va fi menţinut MCV-ul pentru România. Prim-vicepreşedintele Timmermans susţine că CE este încurajată să continue mecanismul, deoarece acesta are „un sprijin foarte puternic” în rândul opiniei publice din ţară, potrivit unor sondaje recente.

„Pentru mine personal, dar şi pentru CE în general este o încurajare să menţinem în continuare acest instrument”, a spus Timmermans, reamintind că MCV a fost instituit la aderarea României la UE cu scopul de a rezolva problemele existente atunci, mai menţionează aceeaşi sursă. Totodată, Timmermans a recunoscut şi „progresele considerabile” pe care România a reuşit să le facă între timp, inclusiv în perioada mandatului premierului Victor Ponta.

Pentru a descrie necesitatea menţinerii MCV pentru România şi Bulgaria, Timmermans a folosit o comparaţie a situaţei cu administrarea unui medicament: „Nu opreşti medicamentaţia pentru ca ai stabilit un termen. Nu mai iei medicamentul decât dacă eşti sănătos. Un medicament se ia atât timp cât e necesar. Cred că MCV are o contribuţie bună, cred că e bine primit în Romania şi Bulgaria”.

Comisia Europeană este cu ochii pe amendamentele la Codul Penal

CE va urmări cu mare atenţie amendamentele la Codul Penal, care se află în Parlament, voind să se asigure astfel că justiţia română este cu adevărat independentă şi că funcţionează independent, fără a fi afectată de eventuale influenţe sau atacuri, a mai afirmat reprezentantul european.

„Comisia Europeană nu este în poziţia de a comenta cazuri individuale (…) Ceea ce dorim este ca justiţia să poată funcţiona în mod independent. Ce observăm este că justiţia din Romania nu poate, aparent, sa aiba acces la toate nivelurile guvernamentale”, a mai spus Timmermans, in cadrul dezbaterilor din Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, potrivit ziare.com