Vicepreşedintele CE pentru Uniune energetică a avut o PRESTAŢIE LAMENTABILĂ la audierri

Slovena Alenka Bratuşek, desemnată vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru uniune energetică, a avut luni o prestaţie neconvingătoare în cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului European, amplificând astfel problemele pentru Jean-Claude Juncker, care va conduce viitorul executiv comunitar, notează marţi EurActiv, citat de Agerpres.

07 oct. 2014, 06:20
Vicepreşedintele CE pentru Uniune energetică a avut o PRESTAŢIE LAMENTABILĂ la audierri

Bratuşek, fost premier al Sloveniei, a trebuit să răspundă unui număr de 45 de întrebări din partea membrilor Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) şi ai Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) ale PE.

În timpul audierilor, mai mulţi eurodeputaţi au întrebat cum a fost desemnată Alenka Bratu?ek vicepreşedinte al Comisiei Europene. La scurt timp după ce partidul său a pierdut alegerile parlamentare, ea a fost acuzată că s-a autopropus pentru postul de comisar european din partea Sloveniei. Ea a respins însă aceste acuzaţii în faţa eurodeputaţilor, precizând că guvernul de la Ljubljana i-a trimis lui Juncker o listă cu trei nume, din care acesta a ales-o pe ea. ”Ar trebui să îl întrebaţi pe Jean-Claude Juncker”, a explicat Alenka Bratuşek.

Citeşte şi România este în TOPUL celor 5 BENEFICIARI ai BANILOR alocaţi de UE pentru infrastructura de ENERGIE

Alenkăi Bratuşek i s-a reproşat şi că în trecut a intonat un cântec comunist. O înregistrare video care a circulat pe reţelele de socializare online o arată pe aceasta cântând „Evviva il comunismo e la liberta'”, cel mai cunoscut vers din ‘Bandiera Rossa’, unul dintre cântecele faimoase din perioada comunistă. Pe înregistrare mai apar diverşi politicieni care critică Uniunea Europeană, unii dintre ei calificând forul comunitar drept ”o bandă de hoţi”. Bratuşek a răspuns că acest cântec a fost considerat drept unul antifascist şi că nu vede o problemă prin faptul că l-a intonat.

Referitor strict la portofoliul său, Bratuşek nu a reuşit să convingă. Ea a făcut doar comentarii generale despre nevoia de completare a pieţei interne a energiei şi de construire a infrastructurii. ‘Am încercat din răsputeri să obţin un răspuns concret de la Alenka Bratuşek. Nu a avut o prestaţie bună; dacă mă întrebaţi pe mine, nu este potrivită pentru acest post”, a spus eurodeputatul ecologist olandez Bas Eickhout.

Şi grupul PPE, cel mai puternic din Parlamentul European, a apreciat ca neconvingătoare prestaţia lui Bratuşek în faţa membrilor ITRE şi ENVI. ‘A fost o prestaţie surprinzător de slabă de la o candidată care se presupune că va avea misiunea plină de responsabilitate de a fi vicepreşedinte al Comisiei Europene”, a spus eurodeputatul leton Krisjanis Karins.