Contraofensiva lui Zelenski: Ucraina atacă Melitopolul ocupat, căutând o rută directă spre Crimeea VIDEO

Autorităţile proruse au declarat că un atac cu rachete a ucis două persoane şi a rănit 10 sâmbătă seara.

11 dec. 2022, 09:15
Contraofensiva lui Zelenski: Ucraina atacă Melitopolul ocupat, căutând o rută directă spre Crimeea VIDEO

Ucraina a atacat oraşul Melitopol, ocupat de Rusia, în sud-estul ţării, scrie Sky News. Fostul primar a declarat că zeci de „invadatori” au fost ucişi. Oleksiy Arestovych, un consilier al preşedintelui Ucrainei, a declarat că Melitopol, un important centru industrial şi de transport ocupat de Rusia din martie, este esenţial pentru apărarea sudului.

Zelenski anunţă situaţie critică la Odesa, după atacul masiv cu drone: „Doar infrastructura critică este conectată la energie”
„Toată logistica care leagă forţele ruseşti din partea de est a regiunii Herson şi până la graniţa rusă de lângă Mariupol se realizează prin intermediul acestuia”, a spus el.

„Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbuşeşte. Forţele ucrainene câştigă o rută directă către Crimeea”. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei ucrainene cu privire la atacuri.

The Times: Pentagonul aprobă tacit atacurile Ucrainei asupra unor ținte din Rusia

Pentagonul ar fi aprobat tacit atacurile cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei asupra unor ținte din interiorul Rusiei, potrivit unor surse citate de The Times.

De când au început atacurile zilnice asupra civililor, în octombrie, Pentagonul și-ar fi revizuit modul în care privește războiul din Ucraina. Washingtonul ar fi mai predispus acum să furnizeze Kievului arme cu rază lungă de acțiune.

Oraşul ucrainean Odesa, în beznă după un atac rusesc cu drone kamikaze. Un milion de oameni sunt fără curent, căldură şi apă în plină iarnă

The Times, care citează surse din cadrul Departamentului american al Apărării, a scris că SUA nu mai insistă ca Ucraina să nu efectueze atacuri, inclusiv cu drone, pe teritoriul rusesc.

„Folosim în continuare aceleași calcule, dar teama de escaladare s-a schimbat de la început. Acum este diferit. Asta deoarece războiul s-a schimbat ca urmare a suferinței și brutalității la care sunt supuși ucrainenii din partea rușilor”, a spus una dintre surse.

Anterior, Pentagonul se temea ca loviturile pe teritoriul rusesc ar putea duce la o escaladare a conflicutului: de exemplu, că Rusia ar putea apoi să folosească arme nucleare sau să riposteze lovind țări membre NATO. Dar acum Pentagonul și-a schimbat părerea.

Citeşte şi: Jens Stoltenberg: „Războiul din Ucraina ar putea ajunge în Europa și s-ar putea transforma într-un război între NATO și Rusia