Viceprimar Sighet: Exploziile s-ar fi putut produce din cauza unei scurgeri de gaze din stradă

Viceprimarul din Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, spune că exploziile din imobilul unde funcţiona un club s-ar fi putut produce din cauza unei scurgeri de gaze de la magistrala din stradă, după ce o bucată de conductă, la o îmbinare, s-ar fi fisurat, iar gazele s-ar fi infiltrat pe sub pământ.

RomaniaTV.net
19 feb. 2012, 17:08
Viceprimar Sighet: Exploziile s-ar fi putut produce din cauza unei scurgeri de gaze din stradă

„S-ar părea că explozia s-a produs din cauza unei scurgeri de gaze din stradă, de la conducta de unde erau făcute branşamentele de gaze la clădire, iar o bucată de ţeavă la o îmbinare s-a fisurat şi pe acolo s-a scurs gazul”, a afirmat viceprimarul Ovidiu Nemeş.

Potrivit acestuia, după producerea celor două explozii în club şi într-o altă încăpere din imobil, gazele ar fi fost închise abia în jurul orei 13.30 întrucât vanele de închidere ar fi fost defecte.

„După ora 13.30 s-a închis gazul pe toată strada”, a spus Ovidiu Nemeş. Duminică seară, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu se va intra în spaţiul unde au avut loc exploziile la Sighetu Marmaţiei până nu există certitudinea că nu mai este vreun risc, echipele de criminalişti şi specialişti în gaze fiind pregătite pentru investigaţii.

Acesta a spus că o echipă de procurori şi poliţişti este la sediul societăţii de distribuţie a gazelor din Sighetu Marmaţiei, pentru a ridica toate documentele de proiectare şi de furnizare a gazelor atât pentru magistrale, cât şi pentru utilizatori.

Chestorul Liviu Popa a adăugat că cele două încăperi unde au avut loc exploziile nu erau racordate la reţeaua de gaze şi că „sunt date că alimentarea cu gaze în clădire s-a oprit în jurul orei 13.00”, dar că cercetarea la faţa locului nu este încheiată pentru că deocamdată nu se poate intra în clădire

Potrivit acestuia, în urma celor două deflagraţii au fost rănite 21 de persoane, din care 17 au fost spitalizate – 15 la Bucureşti (11 la Spitalul de Arşi şi 4 la Spitalul de Urgenţă Floreasca), una la spitalul din Sighetu Marmaţiei şi una la spitalul din Baia Mare.

Un procuror şef, prezent la conferinţa de presă de la Sighetu Marmaţiei, a anunţat că în curând investigaţiile vor fi preluate de Parchetul Tribunalului Maramureş, făcându-se cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, distrugere şi infracţiuni la Legea protecţiei muncii, întrucât a doua explozie s-a produs când în clădire se aflau angajaţi de la ISU, ai Poliţiei, de la Gaze, care urmau să investigheze modul cum s-a produs prima deflagraţie din club, din noaptea de sâmbătă spre duminică, de la ora 0.56.

Reţeaua de gaz a clădirii din Sighetu Marmaţiei în care au avut loc două explozii ar fi fost verificată în urmă cu câteva zile, susţine unul dintre chiriaşi, fără ca specialiştii să identifice probleme.

Unul dintre chiriaşii clădirii în care au avut loc cele două explozii de la Sighetul Marmaţiei, avocatul Toader Sustic, a declarat presei locale că reţeaua de gaz ar fi fost verificată în urmă cu mai puţin de o săptămână de către ISCIR şi că nu au fost depistate probleme.

„Nu s-a simţit niciun miros de gaz. Nu îmi dau seama ce s-a întâmplat”, a spus avocatul.

Acesta a spus că a fost chemat, duminică, la birou, ca să fie verificată reţea de gaz şi nu s-au găsit scurgeri.

Prima explozie de la clubul din Sighet a avut loc, sâmbătă, în jurul orei 0.56, cel mai probabil din cauza unei acumulări de gaze la un etaj superior al imobilului la subsolul căruia se afla discoteca, care însă nu era conectată la reţeaua de gaze. A doua explozie care i-a surprins pe anchetatorii care făceau investigaţii la faţa locului s-a produs în jurul orei 10.00 – 10.30.

Clubul unde a avut loc prima deflagraţie este situat la subsolul clădirii, iar deasupra acestuia este un cabinet notarial.

Primarul din Sighetu Marmaţiei, Eugenia Godja, a declarat că localul funcţionează de mult timp, cu acte în regulă, şi că nu au fost probleme până acum cu clubul respectiv.

În urma primei explozii, şapte persoane au fost rănite, dintre care şase tinere care au fost aduse duminică dimineaţă la Spitalul de Arşi din Bucureşti, cu un avion militar, ulterior, cu al doilea transport fiind adusă şi a şaptea persoană. Ele au suferit arsuri pe 30-60 la sută din suprafaţa corpului, mai ales pe faţă şi pe mâini.

Prefectul de Maramureş, Alexandru Pocol, a declarat că cea de-a doua explozie s-a produs chiar în momentul în care şeful companiei de gaze din Sighetu Marmaţiei a semnalat cu detectorul prezenţa gazului.