Viciile constructorilor îi ard la buzunar pe proprietari. Cum pot să își aleagă românii corect locuința mult dorită

Românii proaspăt deveniți proprietari au parte de un șoc atunci când se mută în noua locuință și descoperă că în preţul acesteia au fost incluse şi viciile constructorilor care se dovedesc găuri negre în bugetul familiei.
Alina Costache
05 oct. 2022, 12:15
Viciile constructorilor îi ard la buzunar pe proprietari. Cum pot să își aleagă românii corect locuința mult dorită

În ultima vreme, tot mai mulți dezvoltatori au început să facă rabat de la calitatea termoizolaţiilor, însă unii nu se sfiesc să o ia pe scurtătură încă din faza fundaţiei şi a ridicării structurii, proceduri esenţiale pentru siguranţa construcţiei.

Citește și ANAF vinde locuinţele sechestrate de la românii care n-au mai plătit ratele la „Prima Casă”

”O fundaţie executată incorect înseamnă tasări, înseamnă mişcări ale casei mult mai importante în cazul unui cutremur. Nu trebuie să uităm că noi ne aflăm într-o zonă seismică foarte activă. Ne aşteptăm oricând la un cutremur major”, a declarat Andrei Cosmin Pantelimon, diriginte de șantier, la Observator Coșmar Residence.

Șocant este faptul că unii constructori fac economie chiar și la ciment. Pe unele șantiere contructorul a folosit atât de puțin ciment că, din loc în loc, fierul-beton iese din stâlpii de susţinere. Acestor oameni nu le pasă că proprietarii dau toţi banii agonisiţi într-o viaţă sau că se înhamă la credite pe care le termină la pensie.

”Am avut cazuri când am fost în şantier şi erau puse cărămizile – perete exterior de cărămidă – era pusă cărămida invers. Nu era pusă cu golul în sus, era pusă invers. O să aibă igrasie într-un an de zile. Şi astea nu le vezi decât cu poze din şantier”, a declarat arhitectul Smaranda Cristu.

Se pare că totul a pornit de la cererea foarte mare, dar și de la pretenţiile foarte reduse ale consumatorilor care au cumpărat orice, oriunde, fără nicio verificare, susține Andrei Cosmin Pantelimon.

Soluția pentru verificarea lucrărilor constructorilor este realizarea unei inspecții tehnice imobiliare. Aceasta presupune atât verificarea structurii de rezistenţă cât şi a izolaţiei şi a instalaţiilor. Porcedura costă, în medie, 500 de euro, dar specialiștii susțin că este o sumă mică, în comparaţie cu cât te poate costa remedierea ulterioară a viciilor ascunse.

”Pentru o casă la care ne bucurăm pentru un preţ mic – pe termen lung costurile, mai mult ca sigur, se vor dubla. Majoritatea se înhamă la 30 de ani de rate şi la finalul acestor 30 de ani vor vedea că, de fapt, în afara costului creditului şi costului imobilului voi avea aproape încă pe atât costuri cu mentenanţă şi reparaţii şi, în caz de cutremur, consolidări”, a mai spus Andrei Cosmin Pantelimon, diriginte de șantier.

Probleme destul de grave au fost descoperite şi pe şantierele blocurilor.

Andrei Cosmin Pantelimon a mărturisit că a întâlnit foarte des structuri executate TAIE cu o cantitate de armătură  sub jumătate din cea din proiect.

”Există şantiere în care sunt cumulate: şi vicii de vibrare şi acoperire minimă cu beton deficitară, şi grad deficitar de armare”, susține Cristian Mihai, consultant tehnic.

Experţii spun că undeva la 70 la sută dintre apartamentele pe care le-au verificat au probleme pe partea de termoizolaţie.

Întrebat cum alegem o casă sau apartament fără să greşim și de ce un apartament cu două camere e 60.000 de euro şi nu la foarte mare distanţă e 90.000 de euro, Andrei Cosmin Pantelimon, diriginte de șantier crede că ”preţul corect e undeva pe la mijloc, dar trebuie să vedem exact ce riscuri ne asumăm”.

Experții spun că ceea ce nu putem vedea cu ochiul liber, putem deduce. Preţul de vânzare a unei locuinţe este cel mai bun indicator al calităţii ei.

Citește și Cât costă o casă din complexul rezidențial al lui Dorian Popa. Hâtzul vinde locuințe gata mobilate

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri