Viciile constructorilor îi ard la buzunar pe proprietari. Cum pot să își aleagă românii corect locuința mult dorită

Românii proaspăt deveniți proprietari au parte de un șoc atunci când se mută în noua locuință și descoperă că în preţul acesteia au fost incluse şi viciile constructorilor care se dovedesc găuri negre în bugetul familiei.

05 oct. 2022, 12:15
Viciile constructorilor îi ard la buzunar pe proprietari. Cum pot să își aleagă românii corect locuința mult dorită

În ultima vreme, tot mai mulți dezvoltatori au început să facă rabat de la calitatea termoizolaţiilor, însă unii nu se sfiesc să o ia pe scurtătură încă din faza fundaţiei şi a ridicării structurii, proceduri esenţiale pentru siguranţa construcţiei.

Citește și ANAF vinde locuinţele sechestrate de la românii care n-au mai plătit ratele la „Prima Casă”

”O fundaţie executată incorect înseamnă tasări, înseamnă mişcări ale casei mult mai importante în cazul unui cutremur. Nu trebuie să uităm că noi ne aflăm într-o zonă seismică foarte activă. Ne aşteptăm oricând la un cutremur major”, a declarat Andrei Cosmin Pantelimon, diriginte de șantier, la Observator Coșmar Residence.

Șocant este faptul că unii constructori fac economie chiar și la ciment. Pe unele șantiere contructorul a folosit atât de puțin ciment că, din loc în loc, fierul-beton iese din stâlpii de susţinere. Acestor oameni nu le pasă că proprietarii dau toţi banii agonisiţi într-o viaţă sau că se înhamă la credite pe care le termină la pensie.

”Am avut cazuri când am fost în şantier şi erau puse cărămizile – perete exterior de cărămidă – era pusă cărămida invers. Nu era pusă cu golul în sus, era pusă invers. O să aibă igrasie într-un an de zile. Şi astea nu le vezi decât cu poze din şantier”, a declarat arhitectul Smaranda Cristu.

Se pare că totul a pornit de la cererea foarte mare, dar și de la pretenţiile foarte reduse ale consumatorilor care au cumpărat orice, oriunde, fără nicio verificare, susține Andrei Cosmin Pantelimon.

Soluția pentru verificarea lucrărilor constructorilor este realizarea unei inspecții tehnice imobiliare. Aceasta presupune atât verificarea structurii de rezistenţă cât şi a izolaţiei şi a instalaţiilor. Porcedura costă, în medie, 500 de euro, dar specialiștii susțin că este o sumă mică, în comparaţie cu cât te poate costa remedierea ulterioară a viciilor ascunse.

”Pentru o casă la care ne bucurăm pentru un preţ mic – pe termen lung costurile, mai mult ca sigur, se vor dubla. Majoritatea se înhamă la 30 de ani de rate şi la finalul acestor 30 de ani vor vedea că, de fapt, în afara costului creditului şi costului imobilului voi avea aproape încă pe atât costuri cu mentenanţă şi reparaţii şi, în caz de cutremur, consolidări”, a mai spus Andrei Cosmin Pantelimon, diriginte de șantier.

Probleme destul de grave au fost descoperite şi pe şantierele blocurilor.

Andrei Cosmin Pantelimon a mărturisit că a întâlnit foarte des structuri executate TAIE cu o cantitate de armătură  sub jumătate din cea din proiect.

”Există şantiere în care sunt cumulate: şi vicii de vibrare şi acoperire minimă cu beton deficitară, şi grad deficitar de armare”, susține Cristian Mihai, consultant tehnic.

Experţii spun că undeva la 70 la sută dintre apartamentele pe care le-au verificat au probleme pe partea de termoizolaţie.

Întrebat cum alegem o casă sau apartament fără să greşim și de ce un apartament cu două camere e 60.000 de euro şi nu la foarte mare distanţă e 90.000 de euro, Andrei Cosmin Pantelimon, diriginte de șantier crede că ”preţul corect e undeva pe la mijloc, dar trebuie să vedem exact ce riscuri ne asumăm”.

Experții spun că ceea ce nu putem vedea cu ochiul liber, putem deduce. Preţul de vânzare a unei locuinţe este cel mai bun indicator al calităţii ei.

Citește și Cât costă o casă din complexul rezidențial al lui Dorian Popa. Hâtzul vinde locuințe gata mobilate