Victime colaterale. Franţa a bombardat 19 nuntaşi în Mali şi a anunţat că a ucis jihadişti

Franţa a ucis 19 civili într-un atac aerian, în ianuarie, la o nuntă în Mali, şi nu doar trei jihadişti, cum susţine Parisul, conchide un raport ONU.

31 mart. 2021, 09:20
Victime colaterale. Franţa a bombardat 19 nuntaşi în Mali şi a anunţat că a ucis jihadişti

Victime colaterale în Mali. O anchetă ONU conchide că un atac aerian francez în Mali, la 3 ianuarie, a ucis 19 civili care participau la o nuntă – şi nu doar jihadişti, aşa cum susţine Parisul, se arată în raportul anchetei, consultat de AFP.

Ancheta a fost efectuată de către Divzia pentru Drepturile Omului de la Misiunea ONU în Mali (MUNISMA) cu susţinerea Poliţiei Criminalistice a ONU.

În urma anchetei cu privire la aceste evenimente care au avut loc în apropiere de Bounti, în centrul ţării, MINUSMA ”este în măsură să confirme organizarea unei nunţi care a avut loc la locul atacului aerian, la care au participat 100 de civili, între care se aflau cinci persoane înarmate, presupuşi membri ai Katiba Serma”, se aratăîn rezumatul raportului.

Un tunel secret descoperit între Fâşia Gaza şi Israel reaprinde conflictul în Orientul Mijlociu. Tsahal a trecut la bombardamente

Katiba Serma este afiliată Grupului de Susţinere a Islamului şi Musulmanilor (GSIM sau JNIM în arabă), o alianţă jihadistă afiliată, la rândul său, la Al-Qaida.

Parisul respinge aceste acuzaţii şi îşi exprimă ”rezerva” faţă de raportul ONU.

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise – inclusiv trei presupuşi membri ai Katiba Serma – dintre care 19 pe loc, iar trei în cursul unei evacuări, se arată în raport.

Gruparea vizată este ”foarte majoritar alcătuită din civili, care sunt persoane protejate de atacuri din perspectiva dreptului internaţional umanitar”, subliniază MINUSMA.

Misiunea ONU ”recomandă” în acest raport autorităţilor din Mali şi Franţa să efectueze urgent ”o anchetă independentă, credibilă şi transparentă”.

Ea îndeamnă la o examinare a procesului dinaintea atacurilor aeriene, eventual la o modificare a acestuia.

MINUSMA mai recomandă atât Mali, cât şi Franţei, să încerce să stabilească vinovăţiile şi să acorde, dacă este cazul, reparaţii victimelor atacului şi rudelor acestora.

Bombardamente intense ale Isaelului, asupra combatanţilor proiranieni. Cel puţin zece militanţi au fost ucişi

Victime colaterale în Mali. Ministerul francez al Apărării a respins marţi, într-un comunicat, concluziile raportului ONU potrivit cărora 19 civili au fost ucişi la începutul lui ianuarie într-un atac aerian francez în Mali şi reiterează că au fost uciţi numaijihadişti, relatează Reuters.

Ministerul francez al Armatelor îşi exprimă ”rezerva” faţă de metodologia folosită de ONU în culegerea unor mărturii.