Victor Alistar, CSM: OUG 7 aduce semnificative regrese faţă de legile justiţiei adoptate în Parlament

Reprezentantul societăţii civile în CSM Victor Alistar susţine că OUG 7 aduce "semnificative regrese" faţă de legile justiţiei adoptate în Parlament, "afectând astfel unele dintre cele mai importante câştiguri aduse de aceste legi, în special separaţia carierelor în cadrul magistraturii cerută chiar de judecătorii din ţară pentru întărirea independenţei justiţiei".

RomaniaTV.net
22 feb. 2019, 19:17
Victor Alistar, CSM: OUG 7 aduce semnificative regrese faţă de legile justiţiei adoptate în Parlament

„Conţinutul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 promovată de domnul ministru al justiţiei Tudorel Toader aduce semnificative regrese faţă de legile justiţiei adoptate în Parlamentul României, afectând astfel unele dintre cele mai importante câştiguri aduse de aceste  legi, în special separaţia carierelor în cadrul magistraturii cerută chiar de judecătorii din ţară pentru întărirea independenţei justiţiei”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de reprezentantul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, Victor Alistar.

În document se arată că singura urgenţă semnalată de CSM era legată de modificarea calendarului privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii în baza art. 33 din Legea 303/2004 pentru a putea să fie acoperite cu rapiditate locurile vacante în intersul uncţionării instanţelor de la nivelul judecătoriilor şi al justiţiabilului.

„Din păcate tocmai această procedură nu s-a accelerat suficient”, arată sursa citată.

După ce prezintă articolele care încalcă obiectivele politicii de reglementare statuată de Parlament prin adoptarea legilor justiţiei ori care reprezintă un regres de la legile justiţiei, Victor Alistar susţine că este „imperios necesar” ca la nivelul Guvernului să fie derulată o consultare cu asociaţiile profesionale şi CSM pentru iniţierea de urgenţă a măsurilor de corectare a prevederilor inaceptabile, fie prin iniţierea unei ordonanţe de urgenţă care să abroge prevederile art. 13 punctele 10 şi 12 şi prevederile art 14 pct. 8, fie în subsidiar prin susţinerea în Parlament a măsurilor de corectare a Ordonanţei de urgenţă prin legea de examinare şi aprobare.

„Este necesar ca în procedura de adoptare a actelor normative în domeniul justiţiei, chiar şi în procedură de urgenţă, să existe un timp minim de discutare a acestor măsuri pentru a preveni situaţia în care norme ce răspund necesităţilor să fie însoţite şi de norme ce reprezintă un regres de la politica publică de legiferare statuată deja de Parlament şi verificată de Curtea Constituţională. Menţionez că în calitatea mea de membru al CSM am primit proiectul Ordonanţei de urgenţă la mapă şedinţei din 19 februarie, care nici nu a putut fi discutată pe loc, iar în mod informal nu am avut cunoştinţă de prevederile acestei ordonanţe cu excepţia discuţiilor privitoare la tematica articolelor 1-12 şi unele prevederi necesare funcţionării sistemului judiciar”, arată reprezentantul societăţii civile în CSM.

Conform sursei citate, Ministrul Justiţiei este invitate „să evalueze dacă poate să realizeze o analiză a consecinţelor iniţiativelor sale asupra sistemului judiciar şi să îşi asume public corectarea prevederilor şi să explice Parlamentului şi opiniei publice de ce schimbă unele dintre principiile statuate în legile justiţiei, cum ar fi separarea carierelor.

„Invităm opinia publică, mass-media şi magistraţii să formuleze propuneri concrete şi să se abţină de la a tranforma din nou justiţia în subiect de luptă politică”, mai spune Alistar.