Victor Ciutacu: A început execuția ritualică a lui nea Petrică Daea. Nu a înțeles cu frumosul

Victor Ciutacu spune că Sistemul a început ”execuția ritualică” a ministrului Agriculturii, Petre Daea, fiindcă nu a înțeles "cu frumosul" faptul că noul trend este cel al lăcustelor și al hranei artificiale.

15 iul. 2022, 12:32
Victor Ciutacu: A început execuția ritualică a lui nea Petrică Daea. Nu a înțeles cu frumosul

Jurnalistul Victor Ciutacu a arătat, într-un editorial pentru EVZ, că stenogramele ieșite în presă cu Petre Daea vin la scurt timp după ce ministrul a spus public că nu ne învață Uniunea Europeană ce să mâncăm, iar românii vor merge pe vechile tradiții.

„Execuția ritualică a ministrului Petre Daea, mascată într-o furibundă campanie de presă declanșată de presa cu epoleți care urlă (mai nou) împotriva securismului, arată cu funcționează Sistemul, da, cu S. Algoritmul e simplu. Băieții veseli care manevrează destine dau drumu’ la brațe și produc ceva umbros despre tine. Și țin acel ceva la sertar atât timp cât ești util, disciplinat și nu deraiezi de la linia dreaptă pe care ți-au trasat-o cu sau fără știința ta.

Când le deranjezi interesele sau, pur și simplu, deraiezi de pe șine, umblă la cutia cu maimuțe. Întâi îți lansează un avertisment, nici măcar foarte discret. Cum a fost cel din conferința de presă în care Marcel Ciolacu l-a prezentat pe Petre Daea drept propunerea unanimă a PSD pentru înlocuirea lui Adrian Chesnoiu la vârful Ministerului Agriculturii.

Citește și Victor Ciutacu şterge pe jos cu Carmen Iohannis după Summitul de la Madrid: „Dacă nu eşti de pe şanţ, nu îţi afişezi cârnaţii prin sandale când o arzi la ţinută de gală”

Atunci, ca din senin, liderul social-democraților a primit întrebarea dacă e la curent cu existența unui „fin” de-al lui Petre Daea în dosarul penal al lui Adrian Chesnoiu. Dat fiind că nici Ciolacu, nici Daea n-au priceput de vorbă bună și au ignorat avertismentul public, ba al doilea chiar s-a apucat de treabă și de deranjat interesele financiare gigantice ale (spre exemplu) industriei alimentare care se reformează întru trecerea la lăcustele new-age, a venit și lovitura de par în frunte.

Mânuitorii de stenograme din DNA au scos pe piață, conform vechilor obiceiuri de care nu se dezbară, niște hârtii. În care apare, vai, ce surpriză, „finul”. Ca beneficiar de concurs trucat, blat cu Chesnoiu, la insistențele lui Daea…

Rețeta compromiterii e urmată pas cu pas, fiindcă geambașii Sistemului n-au imaginație și merg numai pe teren bătătorit. Sunt prea mediocri ca să încerce să inventeze ceva nou. Și aici, la fel ca în multe alte cazuri care au făcut deliciul presei iubitoare de cătușe, marile stenograme sunt construite pe scheletul consacrat „vorbesc doi despre al treilea, cel care trebuie ras”. Am citit integral tot ce s-a scurs.

Sunt înregistrați, probabil ambiental, Chesnoiu (cam naiv pentru un fost ofițer doi ș-un sfert) și turnătorul folosit de DNA. Care vorbesc, nici măcar foarte conspirativ, despre rezolvarea unui loc de muncă pentru „finul”. Pilă care ar fi fost susținută, prin repetate presiuni, de „nea Petrică” și de ilustra-i soție, fosta doamnă Luchian.

Găsită-n agenda telefonică a beneficiarului drept „nașa”. Nu există, că dacă ar fi existat bubuiau în piața dezvăluirilor, înregistrări telefonice sau mesaje de la „nașul” și/sau de la „nașa” care să confirme insistențele familiei Daea întru rezolvarea integrării protejatului în câmpul muncii agricole. Mai contează? Evident, nu, opinia publică e deja aproape convinsă că „nea Petrică”, pe care nu l-a prins nimeni deocamdată cu mâna-n cașcaval în cele vreo patru mandate de ministru plin, e un bătrân geambaș de locuri de muncă pentru protejați de partid, de stat și de familie.

Și, pe cale de consecință, nu are ce să (mai) caute la Ministerul Agriculturii. Și, dacă mai are cineva dubii, o să-l cheme procurorii anticorupție un pic la dat cu subsemnatul, să-l arate la televizor pe suspectul de serviciu pe blestematele scări aducătoare de cătușe.

N-am să fac aici pledoarii pro-Daea și nici n-o să mă transform în avocatul lui din oficiu. Nu l-am luat pe buletin, nu cred că are nevoie și, din câte-l știu, nu e omul care să umble cu miloaga pentru a-și spăla imaginea. Dar nu pot să nu remarc că hârtiile așa-zis compromițătoare au fost scoase fix a doua zi după ce „nea Petrică” a șuierat în direct (întâmplător, fix în emisiunea mea) „nu-mi spune mie UE, nu-mi dă nimeni nici o circulară ce să mănânc eu”.

P.S. În ultimii doi ani, s-a umplut presa de dezvăluiri despre „concursuri” câștigate de membri ai USR și/sau de numiri directe ale reziștilor cu carnete de partid în instituții (primării, ministere) conduse de lideri ai USR. Ați citit pe undeva despre deschiderea unui singur dosar penal? Nici eu…”, a scris Victor Ciutacu.

Citește și Victor Ciutacu, despre David Popovici: „Creaturi bizare s-au căţărat instant pe el ca şerpașii pe Himalaya