Victor Ciutacu: „E şi reală, şi justificată, şi emo fluturarea lefurilor debutanților. Economic e justificată greva generală, dar e stimulată şi ţinută vie de interese politice”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, despre greva din educaţie, că nu crede că în momentul de faţă este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul şcolar. Victor Ciutacu a comentat pe Facebook evoluţia evenimentelor.

23 mai 2023, 11:42
Victor Ciutacu: „E şi reală, şi justificată, şi emo fluturarea lefurilor debutanților. Economic e justificată greva generală, dar e stimulată şi ţinută vie de interese politice”

Victor Ciutacu a intervenit în greva profesorilor. „Da, salariile profesorilor sunt modeste, dar nu toate. E și reală, și justificată, și emo fluturarea lefurilor debutanților, însă nu toți trăiesc din 2600 lei, cât e leafa la încadrare. Problema e cronică nu de săptămâna trecută, să fim serioși, dar abia-n pragul sfârșitului de an școlar, al examenelor și al rotativei politice la guvernare i-a apucat pe sindicaliști cheful presant de grevă generală (la fel ca și pe cei din sănătate, justiție, oridine publică)”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.

Sindicatele din Educaţie continuă greva generală şi ameninţă că vor ieşi masiv în stradă: „Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistaţi social!”

„Iar programul de muncă, 18 ore pe săptămână, dincolo cu vrăjeala pregătirii continue de acasă pentru a face față standardelor (care-s alea?), e, oricum, boieresc. Nu mai pun și lunile de vacanță, că iar o să aflu cum stau dascălii cu burta pe carte-n miezul verii și în perioada sărbătorilor de iarnă. Și zău dacă am chef de lamentări patetice pe aici. De când hăul, profesorii sunt plătiți prost în țara asta. Și, în ciuda realității neplăcute, oamenii continuă să aspire la locuri de muncă în sistemul de învățământ. Ceea ce înseamnă că-și asumă, doar nu se duc bieții naivi cu speranța că brusc vor crește salariile până la cer.

Ca să n-o mai lungesc aiurea, economic e justificată greva generală, dar e stimulată și ținută vie de interese politice și nu numai. Nu dau doi bani pe guvernarea asta, ultimii (mulți) miniștri de profil au fost și sunt niște dezastre, dar asta nu mă face orb. În esență, dacă se găsesc miliarde pentru avioane, rachete, baterii antiaeriene și tancuri, să facă rost și de bani pentru salarii decente în zonele de sistem public unde încă se trăiește la subzistență. Sau, dacă nu, neputincioșii să plece acasă…”

Premierul Ciucă, în a doua zi de grevă a profesorilor: Cererile sindicatelor din Educație „sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de față”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, despre greva din educaţie, că nu crede că în momentul de faţă este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul şcolar. Şeful Executivului a arătat că sunt unele chestiuni pe care le-a discutat la întâlnirea cu sindicatele care sunt foarte greu de îndeplinit în momentul de faţă. Premierul a precizat că marţi continuă dialogul cu asociaţiile părinţilor şi elevilor. ”Mă angajez personal, am discutat şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul cu asociaţia părinţilor şi a elevilor, şi vom face în aşa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă odată apel şi la liderii de sindicat şi cadrele didactice să înţeleagă măsurile pe care le-am luat”, a declarat Ciucă, adăugând că există o ţintă de deficit care trebuie îndeplinită, iar orice altă cheltuială produce efect pe deficit. El a subliniat că nu ar fi nici onest, nici corect, nici principial să predea un mandat care să aibă probleme.