Victor Ciutacu: „Nu Dana Budeanu nu vă dă lefuri mărite! Profesorii revoltați sunt greviști și la meditații sau doar la locurile de muncă?”

Greva profesorilor continuă după o săptămână, iar Victor Ciutacu, trecând peste revendicările salariale îndreptăţite, nu poate ignora caracaterul politic al protestelor.

30 mai 2023, 20:34
Victor Ciutacu: „Nu Dana Budeanu nu vă dă lefuri mărite! Profesorii revoltați sunt greviști și la meditații sau doar la locurile de muncă?”

Victor Ciutacu a comentat pe Facebook protestele din educaţie, sintetizând în cinci puncte esenţiale greva profesorilor:

1. Profesorii revoltați sunt greviști și la meditații sau doar la locurile de muncă?
2. Nu sunt bani la bugetul de stat? Fiscalizați (și) meditațiile!
3. Nu Dana Budeanu nu vă dă lefuri mărite, ci ăia care v-au scos în stradă și al căror joc politic îl faceți.
4. După ce ieșiți din grevă, să nu cumva să ratați cele trei luni consecutive de concediu platit. Meritați să vă odihniți.
5. Încercați să faceți pe deștepții înainte și când votați, nu după”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.

Cât costă o ședință de meditații în România. Prețurile diferă în funcție de materie. Ședința se plătește cash și nu se emite factură

Discuţiile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii angajaţilor din sistemul de învăţământ s-au încheiat, marţi după-amiază, liderii de sindicat anunţând că preşedintele Klaus Iohannis le-a promis protestatarilor că se oferă să gireze şi să garanteze un acord între guvernanţi şi sindicalişti, acord privind revendicările acestora. ”Oamenii sunt cei care decis astăzi şi mâine îi consultăm şi ei vor lua o decizie”, a anunţat liderul FSLI, Simion Hancescu. Miercuri, greva va continua. Unii dintre participanţii la protestul din Bucureşti au huiduit după ce liderii sindicali le-au prezentat rezultatele discuţiilor, strigând ”Nu plecăm”. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi, după discuţiile cu sindicatele din educaţie şi în urma amplului protest de la Palatul Cotroceni al angajaţilor din educaţie că rezolvarea blocajului din educaţie şi finalizarea grevei sunt cruciale şi că sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale. Şeful statului anunţă că garantează încheierea unui acord politic privind revendicările salariale ale celor din educaţie. Şeful statului îndeamnă toate părţile angajate în dialogul instituţional să dea dovadă de responsabilitate şi flexibilitate în procesul de negociere şi să înţeleagă că soluţiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile şi solicitările profesorilor.

Negocierile dintre Guvern și sindicaliștii din Educație au eșuat. Cu ce ofertă a venit Guvernul. Greva din școli continuă
Întrebat cine ar trebuie să încheie, din partea autorităţilor, un astfel de acord, liderul FSE ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a răspuns că un astfel de document ar trebui încheiat în primul rând de către liderii coaliţiei majoritare, întrucât ”este vorba de un acord politic”.

”Un acord politic pe care şeful statului s-a oferit să îl gireze şi să garanteze punerea lui în aplicare. În acordul respectiv ar trebui prinsă grila de salarizare, grila pe care am negociat-o cu Ministerul Educaţiei, grilă care trebuie să plece de la acel reper foarte important: salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”, a declarat Marius Nistor.

El a precizat că important este ceea ce cred profesorii.  ”Premierul îşi doreşte acest lucru, dar mai departe este vorba de ceea ce cred colegii noştri. Ei trebuie să creadă că o hotărâre a oamenilor politici va fi dusă la îndeplinire. Cred că cea mai importantă victorie pentru colegii noştri este faptul că pentru prima dată partidele politice care se află la putere au înţeles care este nemulţumirea existentă în sistemul educaţional, că oamenii nu mai pot fi ignoraţi, că trebuie să ţii cont de solicitările lor şi în momentul în care şi preşedintele statului se implică în rezolvarea problemelor noastre, poate fi un semnal pozitiv. Categoric ne vom consulta colegii în cursul acestei seri şi vom da un răspuns clar. (…) Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict. Cred că există această posibilitate în momentul de faţă, dar decizia va fi strict a colegilor noştri. Este un moment important pentru clasa politică de recredibilizare, prin asumarea unor responsabilităţi pe care le au vizavi de resursa umană din sistemul de învăţământ”, a adăugat Marius Nistor.

Victor Ciutacu: „Ciucă e un munte de consecvență. Nu există promisiune publică pe care s-o facă și să n-o încalce”

El a subliniat că ”nu e vorba să facă cineva vreun pas înapoi”, iar ceea ce e important e ca solicitările protestatarilor să fie puse, toate, în aplicare.

Întrebat dacă miercuri va continua greva, Simion Hăncescu a răspuns: ”Mâine va fi, aşa cum este decizia oamenilor”.

Hăncescu le-a prezentat participanţilor la protest ce s-a discutat: ”Ceea ce a promis preşedintele având în vedere ce s-a propus de ieri, acel acord pe care oamenii l-au respins, preşedintele a promis că va pune semnătura, îl va gira şi va urmări ca în noua lege a salarizării să fie. Ceea ce au spus clar că nu vor da ordonanţă pentru măririle pe care le-am cerut. Singura ofertă care a rămas în picioare este prima de 4.000 de lei”.  Protestatarii au huiduit şi au strigat: ”Nu cedăm!”.