Victor Grigorescu, despre Strategia energetică: Există un plan de iarnă elaborat la nivelul Ministerului Energiei

La solicitarea CNMR, Comisia pentru industrii si servicii din cadrul Camerei Deputatilor a organizat astazi, 7 septembrie 2016, intalnirea de lucru privind Strategia energetica si noul cadru legislativ al acestui domeniu, cu participarea ministrului Energiei, Victor Grigorescu.

07 sept. 2016, 14:24
Victor Grigorescu, despre Strategia energetică: Există un plan de iarnă elaborat la nivelul Ministerului Energiei

Reprezentantii CNMR au solicitat aceasta intalnire datorita importantei pe care o acorda zonei energetice si a disponibilitatii aratate in mai multe randuri de a contribui la realizarea Strategiei energetice a Romaniei, precum si datorita multiplelor crize si probleme ce tin de acest sector si afecteaza securitatea nationala.

Astfel, in prezenta membrilor Comisiei pentru industrii si servicii condusa de deputatul Iulian Iancu, a conducerii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), presedintele CNMR, Alexandru Cumpanasu, a reamintit ministrului Energiei masurile agreate acum cateva luni privind infiintarea a 4 grupuri de lucru alcatuite din membri ai CNMR si ai ministerului, grupuri care nici in acest moment nu sunt operationale:

1. Grup de lucru cu membri ai autoritatilor publice locale si reprezentanți ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice privind realizarea subsecventa a Legii termiei;
2. Grup de lucru cu reprezentanti ai mediului de afaceri;
3. Grup de lucru cu membri ai sindicatelor;
4. Grup de lucru cu reprezentanți ai mediului academic.

Ministrul Grigorescu a dat asigurari ca aceste grupuri vor deveni operationale in maximum o luna, urmand sa aiba loc o intalnire cu presedintele CNMR in vederea stabilirii modului de functionare a acestora, precum si componenta. Grupurile urmeaza sa finalizeze Strategia energetica a Romaniei, document extrem de important pentru securitatea si viata de zi cu zi a romanilor, arată Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei.

Preşedintele CNMR a atras atentia celor prezenti asupra situatiilor in care au fost acordate in mod ilegal subventii unor CET-uri private si a solicitat sa se aplece asupra acestor probleme si a rezolvarii lor. Ministrul Energiei a precizat ca va analiza situatia expusa si va reveni cu un raspuns.

Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, Ion Popescu, vicepresedinte al Coalitiei, a adus in atentia ministrului Energiei cateva aspecte stringente ale domeniului energiei, extrem de importante pentru securitatea nationala, solicitandu-i raspunsuri: securitatea resurselor energetice ale Romaniei, in special a carbunelui una dintre cele mai importante resurse energetice la nivel national, existenta unui Plan de iarna al Ministerului in vederea asigurarii resurselor necesare din perspectiva energetica, necesitatea realizarii unui mix energetic in ceea ce priveste producerea si consumul de energie, restructurarile prevazute in Planul energetic, precum si Programul de inchidere a minelor in 2018 cu posibilitatea prelungirii activitatii acestora dupa acest termen.

Raspunsurile punctuale ale ministrului Victor Grigorescu la problemele ridicare au fost urmatoarele:

1. Carbunele va ramane resursa energetica importanta la nivel national, ministerul avand o pozitie ferma in pastrarea acestei resurse in mixul energetic european.
2. Exista un plan de iarna elaborat la nivelul Ministerului Energiei care va fi aprobat din timp prin Hotarare de Guvern, ministrul asigurand ca exista o evolutie pozitiva a stocurilor din sistem.
3. Mixul energetic are sustinerea ministerului, Romania avand optiuni de a mentine un mix energetic echilibrat (carbunele si nuclearul avand loc in mixul energetic).
4. In privinta restructurarilor, ministrul Grigorescu a admis ca sectorul carbonifer a avut de suferit cel mai mult in ultima perioada, insa exemplul Complexului Oltenia ale carui negocieri cu partenerul chinez pentru finalizarea unui nou grup energetic sunt aproape de final da inca sperante.
Cat priveste sectorul gazelor naturale, investitia de 280 milioane de euro, din resursele Romgaz, de modernizare a Centralei de la Iernut este o alta reusita in domeniul energetic.
5. Cat priveste programul de inchidere a minelor in 2018, ministrul Victor Grigorescu a precizat ca exista posibilitatea prelungirii activitatii acestora in masura in care in 2017 vor exista discutii de sustinere si argumentare din partea autoritatilor romane.

De asemenea, ministrul Grigorescu, cat si parlamentarii prezenti au fost de acord ca trebuie elaborata o strategie mai clara privind producerea de energie prin folosirea de biomasa.

Totodata, ministrul Energiei a precizat ca ar fi nevoie de elaborarea unui studiu de locatie in ceea ce priveste eficacitatea centralelor de stocaj, in schimbul unei centrale unice.

Cat priveste zona de cercetare in domeniul energiei, la propunerea CNMR ministerul Energiei va avea in vedere reluarea discutiei privind eleborarea Planului de Cercetare in energie.

In cadrul aceleeasi intalniri, membrii CNMR au solicitat si au cazut de acord cu conducerea ANRE pentru organizarea unei intalniri de lucru tehnica care sa aiba loc in perioada imediat urmatoare.

De asemenea, membrii CNMR au stabilit impreuna cu conducerea ANRE calitatea de observator al CNMR in cadrul Consiliului Cosultativ al ANRE, urmand ca membrii desemnati de CNMR sa participe la intalnirile Consiliului. Totodata, reprezentantii CNMR vor face parte din grupul de lucru din cadrul ANRE constituit pe problema eficientei energetice.

La finalul intalnirii, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii, Iulian Iancu, a subliniat inca odata importanta contributiei CNMR la realizarea Strategiei energetice a Romaniei, cat si necesitatea sustinerii venita din partea CNMR pentru adoptarea, in actuala sesiune parlamentara, a unor legi extrem de importante pentru Romania: Legea energiei termice, Legea parteneriatului public-privat, Legea pentru promovarea biomasei, Legea utilitatilor publice, precum si Legea mestesugarilor si Legea antreprenorului social.