Vlad Grigorescu, ministrul Energiei, venituri de 800.000 de lei din contracte cu un off-shore. ANI face verificări. UPDATE

Agentia Nationala de Integritate (ANI) va verifica declaratiile de avere ale lui Victor Vlad Grigorescu, ministrul Energiei, scrie HotNews.ro, care a descoperit unele neclaritati in declaratiile de avere ale acestuia. Ministrul a obtinut sume importante de bani (cel putin 791.500 lei) din cedarea folosintei unui bun mobil valoros, catre un offshore din insulele britanice Turks & Caicos, fara a specifica despre ce bun este vorba.

21 sept. 2016, 14:20
Vlad Grigorescu, ministrul Energiei, venituri de 800.000 de lei din contracte cu un off-shore. ANI face verificări. UPDATE

UPDATE Reacţia ministrului Energiei vizavi de verificările ANI

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu a declarat miercuri pentru News.ro că verificările Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) asupra declaraţiilor sale de avere sunt „binevenite” şi speră ca rezultatul acestor verificări să pună punct speculaţiilor.

„Verificările ANI sunt binevenite. Sper ca rezultatul verificărilor să clarifice situaţia şi să pună punct speculaţiilor”, a spus Grigorescu.

In declaratia de avere semnata pe 17 decembrie 2015, la scurt timp dupa numirea in functia de ministru al Energiei, Victor Grigorescu arata ca a incasat 568.050 (nu preciza daca lei sau euro) din cedarea folosintei, fara sa ofere alte amanunte legate de bunuri si sursa venitului. Aceasta in conditiile in care la rubrica „Venituri din cedarea folosintei bunurilor” trebuie completat: sursa venitului (nume, adresa), obiectul generator de venit si venitul anual incasat.

Pe 14 iunie 2016, Victor Grigorescu a completat o noua declaratie de avere, aceasta fiind obligatorie pentru anul fiscal 2015. In declaratia din iunie a mentionat ca a cedat folosinta unui bun mobil catre un offshore (n.red. aici acopera numele offshore-ului, lasand sa se vada doar ca e din insulele britanice), in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015, pentru suma de 237.500 lei. Poate fi acelasi offshore sau altul. Nici de aceasta data nu a trecut in declaratia de avere ce bun mobil detine si a facut obiectul unei tranzactii mari. Practic, acel bun mobil i-a adus venituri de aproape 80.000 de lei pe luna, in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015.

Ministrul Victor Grigorescu a declarat pentru Hotnews ca este vorba despre contracte semnate de el inainte de a fi ministru si ca nu face publice datele din ele.

„Tranzactia in cauza este privata si dateaza anterior momentului numirii in functia de ministru. Este vorba de un contract privat, supus unor norme de confidentialitate ca orice contract intre persoane fizice sau juridice private. Asa cum se mentioneaza in declaratiile de avere deja publicate, pentru anii fiscali 2014 si 2015, in urma acestei tranzatii am incasat sumele de 554.000 lei, respectiv 237.500 lei. Pentru toate bunurile detinute si sumele incasate au fost platite taxe si impozite, integral. De asemenea, in declaratie se regaseste si numele platitorului. Tranzactia in sine ramane confidentiala. Tranzactia nu are legatura cu functia de ministru si nici cu domeniul energetic. Nu am facut vreodata vreo afacere legata de sectorul energetic, nu am si nu am avut niciun interes privat sau de orice alta natura in acest domeniu”, a declarat Victor Grigorescu pentru Hotnews.

Totusi, ANI va verifica aceste contracte: „Agentia Nationala de Integritate va proceda la evaluarea declaratiilor de avere depuse de catre Victor Vlad Grigorescu”.