Reprezentanţii RADET şi ELCEN se vor întâlni zilnic pentru funcţionarea optimă a sistemului de încălzire

Reprezentanții RADET și cei ai ELCEN se vor întâlni zilnic în ședință comună, pentru a analiza modul în care s-a derulat furnizarea agentului termic și pentru a lua cele mai bune măsuri în vederea funcționării sistemului, a declarat, marți seara, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, după întâlnirea avută cu conducerea celor două companii.

05 ian. 2016, 20:18
Reprezentanţii RADET şi ELCEN se vor întâlni zilnic pentru funcţionarea optimă a sistemului de încălzire

Grigorescu i-a convocat marți, la minister, pe oficialii ELCEN și RADET, la solicitarea primarului general Răzvan Sava, în urma întreruperii furnizării agentului termic în mai multe zone din Capitală, începând de duminică.

„Situația a fost generată de avarii, avarii și probleme tehnice atât la nivelul RADET, cât și la nivelul ELCEN. Din analiza noastră, aceste avarii sunt generate de starea precară a sistemului care, din nefericire, nu este o situație nouă, este o situație istorică. În acest moment ambele avarii sunt reparate în totalitate și se revine în parametri de funcționare. Încălzirea va fi graduală, astfel încât până mâine dimineață să existe confortul termic în toate apartamentele. Au existat și probleme de comunicare. Am hotărât împreună ca de mâine dimineață să existe o ședință comună a celor două companii, zilnică, pentru a analiza modul cum s-a derulat furnizarea de agent termic și cum a lucrat sistemul, de fapt, în ziua anterioară, și măsurile luate pentru funcționarea bună a sistemului”, a spus ministrul Energiei.

Citeşte şi: Situaţia alimentării cu căldură va reveni la normal de miercuri dimineaţa în Militari şi Drumul Taberei

Mai multe blocuri din cartierele Drumul Taberei și Militari din sectorul 6 al Capitalei au rămas fără căldură și apă caldă începând de duminică după-amiază, scrie Agerpres.

Potrivit RADET, acest lucru a fost cauzat de parametri scăzuți ai agentului termic livrat de SC Electrocentrale București (ELCEN) din CET VEST. „Astfel, pentru data de 3 ianuarie, comanda RADET către ELCEN — CET VEST a fost următoarea: temperatura solicitată: 103°C, temperatura livrată: 93-96 °C”, relevă sursa citată.

Totodată, Electrocentrale București (ELCEN) a remis, marți, un comunicat de presă în care afirmă că pune la dispoziția Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), începând de marți, ora 18,00, încă 140 Gcal/h pentru asigurarea cu agent termic a unor zone din Capitală, după eliminarea avariei de la CTE București Vest.

În data de 4 ianuarie 2016, ora 11,25, la CTE București Vest s-a oprit din funcționare cazanul de apă fierbinte numărul 6, ca urmare a unei avarii (pierderi de fluid) la sistemul convectiv. Acest cazan de apă fierbinte, utilizat ca agregat de vârf, are o capacitate nominală de 100 Gcal/h, precizează reprezentanții ELCEN.

La data evenimentului, acest agregat producea circa 20 Gcal/h dintr-un total de 205 Gcal/h produs la nivel de CTE București Vest, adică mai puțin de 10% din producția centralei, destinată municipiului București, mai precis cartierelor Crângași, Militari și Drumul Taberei.

În urma acestui incident, ELCEN a organizat și mobilizat echipe de intervenție în vederea eliminării avariei, a mărit producția de energie termică la CTE Grozăvești cu circa 60 Gcal/h, preluând zonele arondate CTE București Vest. Astfel, a fost restrânsă aria de termoficare a CTE București Vest odată cu extinderea ariei CTE Grozăvești.

În paralel cu demersurile efectuate pentru remedierea avariei, ELCEN a comunicat RADET că are disponibilități de producție a energiei termice de 50 Gcal/h în CTE Progresu, respectiv 100 Gcal/h în CTE București Sud, care pot fi utilizate pentru asigurarea condițiilor de confort termic locuitorilor Bucureștiului.

„Aceste capacități de producție sunt în continuare disponibile și neutilizate. Mai mult decât atât, începând de azi, ora 18,00, ELCEN mai pune la dispoziția RADET încă 140 Gcal/h, ca urmare a comenzii de pornire a blocului nr. 5 de la CTE București Sud”, au afirmat reprezentanții Electrocentrale București.

ELCEN apreciază că situația creată a fost determinată de un cumul de factori, printre care avariile RADET din data de 31 decembrie 2015, respectiv 2 ianuarie 2016, avaria ELCEN din data de 4 ianuarie 2016 și temperaturile scăzute din această perioadă.

Citeşte şi: NINSORILE abundente au creat HAOS în Capitală. Răzvan Sava, despre DESZĂPEZIRE: Nu aş plăti prestaţia pe care o faceţi

Electrocentrale București apreciază că inerția sistemului de termoficare (timpul necesar de revenire în parametri normali) este cuprinsă între 12 și 24 de ore în condițiile unor temperaturi medii de iarnă.