Victor Negrescu: Dezbaterea despre legile justiţiei rămâne una eminamente tehnică

Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a reacţionat după declaraţiile prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a făcut apel la autorităţile române să "regândească cursul pe care l-au luat” în privinţa legislaţiei din justiţie. Victor Negrescu a spus că dezbaterea despre legile lustiţiei rămâne una eminamente tehnică, că protestele din 10 august sunt în prezent anchetate de instituţiile abilitate şi că, la 28 de ani de la recâştigarea democraţiei, România este capabilă să găsească cele mai bune soluţii.

RomaniaTV.net
02 oct. 2018, 06:23
Victor Negrescu: Dezbaterea despre legile justiţiei rămâne una eminamente tehnică

Într-un mesaj postat pe Facebook după discuţiile despre România din Comisia LIBE a Parlamentului European, Negrescu spune că singura cale pentru rezolvarea situaţiei rămâne calea dialogului, arătând că România şi Comisia Europeană se află în contact permanent, ţara noastră participă la toate mecanismele existente într-un mod deschis şi onest, iar acest lucru trebuie reliefat ca atare într-un mod pozitiv. 

De altfel de la primele discuţii au fost parcurşi paşi importanţi în găsirea unor soluţii, inclusiv prin adoptarea recentă a unor măsuri constructive ca urmare a recomandărilor specialiştilor din domeniul judiciar, afirmă Negrescu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene mai spune că, la 28 de ani de la recâştigarea democraţiei, România este capabilă să găsească cele mai bune soluţii, este un stat membru cu drepturi depline al UE, profund ataşat de valorile democratice europene, iar legiuitorul român, cu sprijinul Curţii Constituţionale şi în deplin acord cu Constituţia României şi angajamentele internaţionale, poate găsi cele mai bune soluţii pentru a legifera.

„De altfel, dezbaterea despre Legile Justiţiei rămâne una eminamente tehnică, iar protestele din 10 august sunt în prezent anchetate de instituţiile abilitate. Discuţiile care se vor purta zilele următoare la Strasbourg sunt în măsură să ofere acele clarificări necesare pentru a evita eventuale neînţelegeri. Discuţiile din Parlamentul European, precum cele din parlamentele naţionale, sunt evident politice dar nu există o altă expresie mai bună a democraţiei decât printr-un dialog real, onest şi necesar între reprezentanţii cetăţenilor”, mai spune Victor Negrescu.

Citeşte şi: Timmermans, avertisment pentru Dăncilă: Nu vom ezita să aducem în faţa instanţei Guvernul român

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a discutat, luni, situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans. 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, el avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă Guvernul român în faţa instanţei. 

Timmermans a comentat, de asemenea, protocoalele secrete, la intervenţia eurodeputaţilor din Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European, spunând că nu vede legătura între acestea şi modificările legilor justiţiei care afectează independenţa sistemului. 

Referitor la mitingul din 10 august, Frans Timmermans a spus că pe imaginile video nu a văzut oameni care ar fi putut fi huligan, ci doar protestatari paşnici. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că raportul MCV este cel mai bun instrument pentru a ajuta România.

Citeşte şi: Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader discută marţi cu prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans pe tema legilor penale