Victor Negrescu: Voi oferi tuturor şansa de a participa la pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului UE

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a întâlnit luni cu participanţii la cea de a doua etapă a programului "Voluntari ai Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene", program care le permite celor selectaţi să contribuie cu ideile şi proiectele lor la îndeplinirea cu succes a acestui moment important pentru ţara noastră, informează MAE.

RomaniaTV.net
01 oct. 2018, 17:11
Victor Negrescu: Voi oferi tuturor şansa de a participa la pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului UE

Luni a debutat a doua etapă a programului „Voluntari ai Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”, iniţiat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, ce se va desfăşura în perioada octombrie – decembrie 2018 în cadrul MAE.

Cei 35 de voluntari selectaţi au vârste cuprinse între 19 şi 49 de ani şi vor participa la activităţile desfăşurate în cadrul departamentelor Unităţii pentru Pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul UE.

„Voi rămâne fidel, în continuare, principiului de a le oferi tuturor celor interesaţi şansa de a participa la pregătirea şi exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Programul de voluntariat le permite celor selectaţi să contribuie cu ideile şi proiectele lor la îndeplinirea cu succes a acestui moment important pentru România”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, citat în comunicat.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre UE la fiecare şase luni.

În timpul exercitării preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul UE în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

În perioada 1 aprilie 2018 – 30 iunie 2018 s-a desfăşurat, în cadrul MAE, programul-pilot „Voluntari ai Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”, în cadrul căruia au participat 38 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani.