Victor Ponta: Comisia de la Veneţia a trimis observaţiile neoficiale privind revizuirea Constituţiei

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că membrii Comisiei de la Veneţia care au fost în vară în România au transmis observaţiile lor neoficiale, care au fost analizate de către Comisia de revizuire a Constituţiei, urmând ca acestea să fie dezbătute la prima şedinţă a comisiei.

RomaniaTV.net
02 dec. 2013, 13:17
Victor Ponta: Comisia de la Veneţia a trimis observaţiile neoficiale privind revizuirea Constituţiei

„E o procedură un pic mai complicată. Ei (membrii Comisiei de la Veneţia – n.r.) au fost în vară aici, au trimis nişte observaţii neoficiale, aceste observaţii au fost analizate de către domnul Chelaru şi ceilalţi parlamentari din Comisie şi se vor dezbate în această şedinţă a Comisiei de revizuire, condusă de preşedintele Comisiei, domnul Crin Antonescu, probabil chiar săptămâna aceasta”, a precizat Victor Ponta.

El a arătat că programul Comisiei de revizuire ţine de felul în care se adoptă proiectul bugetului pe 2014. Ponta a precizat că, după ce se va adopta bugetul, Parlametul va reveni la activitatea normală, care presupune atât reuniunea Comisiei de revizuire a Constituţiei, cât şi adoptarea legilor necesare în acest moment.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în debutul şedinţei BPN al PSD, la care presa a avut acces, că înainte de vacanţa parlamentară de iarnă Comisia de revizuire a Constituţiei trebuie să se reunească pentru a include în proiectul de modificare observaţiile Comisiei de la Veneţia.

„Nu în ultimul rând, domnul Chelaru, am discutat şi cu domnul preşedinte Antonescu, înainte de vacanţă trebuie să vă reîntâlniţi în Comisia de revizuire a Constituţiei să includeţi observaţiile de la Comisia de la Veneţia şi să dăm o formă care va rămâne anul viitor timp de şase-şapte luni în dezbatere publică. O putem adopta în sesiunea septembrie-octombrie în aşa fel încât să organizăm referendumul şi să implementăm şi această reformă pe care am promis-o”, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, că PSD doreşte referendum pentru revizuirea Constituţiei odată cu prezidenţialele pentru a pune „o maimuţă” la Cotroceni, şi a apreciat că un astfel de demers ar duce la decredibilizarea României în UE.

Senatorul PSD Ioan Chelaru declara, la jumătatea lunii noiembrie, că în curând Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei îşi va relua activitatea, membrii comisiei urmând să analizeze observaţiile transmise de Comisia de la Veneţia, Consiliul Legislativ şi uniunile profesionale.

„Vom reintra în activitatea obişnuită, în sensul în care vom face o analiză a observaţiilor venite de la Consiliul Legislativ şi a celor venite în urma primei discuţii cu Comisia de la Veneţia, din iunie, vom asculta şi uniunile profesionale care şi-au manifestat dorinţa să trimită amendamente-Uniunea Avocaţilor, Uniunea Notarilor – şi vom adopta, până la urmă, modificări la anumite texte, iar textul rezultat va fi trimis Comisiei de la Veneţia, care ne-a anunţat că în decembrie ar putea să îl pună în discuţie pentru a prezenta un punct de vedere”, a spus el.

În 21 octombrie, preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, declara pentru MEDIAFAX, că România trebuie să trimită acestui for ultima variantă de revizuire a Constituţiei în ianuarie 2014, dacă doreşte ca aceasta să poată fi adoptată pe parcursul anului viitor.

„Eu am fost-şi am vorbit cu prietenii din România, cu autorităţile – împotriva ritmului foarte rapid pentru că, iniţial, doreau revizuirea Constituţiei până la sfârşitul anului 2013. Dar revizuirea Constituţiei este un lucru serios, trebuie să ai timpul necesar, fără a amâna bineînţeles până la calendele greceşti, este nevoie de o perioadă rezonabilă. De aceea nu sunt nemulţumit de această amânare şi, dacă se va revizui Constituţia până la sfârşitul anului viitor, va fi un succes”, a precizat Buquicchio.

Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil proiectului de revizuire a Constituţiei, însă cu o serie de observaţii. În avizul Consiliului Legislativ, sunt semnalate o serie de inadvertenţe sau propuneri contradictorii în proiectul de revizuire a Constituţiei, atât în ceea ce priveşte Parlamentul, cât şi în cazul referendumului sau raporturilor dintre şeful statului şi Legislativ, precum şi în cazul regimului proprietăţii, cât şi în cel al normelor privind presa.