Victor Ponta a acceptat ordonanţa salariilor, deşi nu e de acord cu ea: S-ar fi zis că mă RĂZBUN pe Iohannis

Premierul Victor Ponta a explicat marţi seară că nu şi-a schimbat părerea despre ordonanţa privind mărirea salariilor demnitarilor, cu toate că a acceptat să fie prinsă în rectificarea bugetară aprobată marţi de Guvern.

28 iul. 2015, 19:41
Victor Ponta a acceptat ordonanţa salariilor, deşi nu e de acord cu ea: S-ar fi zis că mă RĂZBUN pe Iohannis

Victor Ponta a explicat că, deşi crede în continuare că ar fi fost mai bine ca salariile demnitarilor să crească odată cu ale celorlaţi bugetari, prin implementarea Legii Salarizării, nu a vrut ca opoziţia sa faţă de o „decizie luată cu bună credinţă de Gabriel Oprea” să pară o răzbunare pe preşedintele Klaus Iohanis.

Răzbunarea în politică nu e întotdeauna arma cea mai bună. Nu mi-am schimbat părerea, dar am înţeles punctul de vedere al colegilor mei şi am pus banii acolo. În primul rând însemna să abrog o decizie lată cu bună credinţă de Gabriel Oprea. În al doilea rând, opinia lui Liviu Dragnea a fost să ne asumăm această ordonanţă şi să punem banii, decât să se spună că ne răzbunăm pe Klaus Iohannis şi îi tăiem salariul. Câţi bani a cerut Administraţia Prezidenţială pentru cheltuieli suplimentare, atât am dat. Niciun leu mai puţin, ca să nu se spună că Ponta îi taie banii lui Iohannis şi alte lucruri meschine. Ideea pusă de Liviu Dragnea a fost aceea că suntem un partid mare, că guvernul colaborează cu preşedinţia şi că decât să avem războaie, mai bine avem o colaborare civilizată şi normală”, a declarat Victor Ponta, la B1 TV.

Citeşte şi Victor Ponta pleacă în concediu: Nu plec în Turcia, ci în concediu de odihnă, cu familia

În plus, premierul a motivat faptul că salariile demnitarilor vor creşte substanţial dintr-o dată, iar la restul bugetarilor creşterile se vor face ulterior şi în trepte explicând că în primul caz impactul bugetar total va fi de 150.000 de euro, în timp ce pentru o măsură similară în cazul celorlalţi bugetari ar fi nevoie dintr-o dată de mai multe miliarde.

Victor Ponta a comentat şi faptul că la Palatul Cotroceni vocea care se aude cel mai des în ultima vreme este cea a consilierului Dan Mihalache, cu care de altfel premierul a subliniat că se cunoaşte foarte bine: „E decizia lor. În istoria României, de-a lungul secolelor de multe ori a fost câte un sfetnic sau un mare boier care vorbea el mai mult decât principele sau domnitorul. Eu relaţie instituţională am cu preşedintele României. Restul, treaba lor. Să facă ce scrie în fişa postului”.

Rectificarea de buget aprobată de Guvern în ședința de marți include și bugetarea ordonanței care prevede creșterea indemnizațiilor pentru înalții demnitari, una pe care iniţial Victor Ponta a respins-o, anunţându-se hotărât să o anuleze.

Salariile demnitarilor se vor MAJORA de la 1 august. Guvernul a alocat banii prin rectificare bugetară

În proiectul de rectificare bugetară publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, în nota de fundamentare, între principalele elemente care stau la baza rectificării pe anul 2015 este precizată și „adoptarea unor acte normative care au prevederi referitoare la majorări sau modificări salariale, precum și cu influențe asupra veniturilor și cheltuielilor bugetare”, între acestea fiind menționată și „Ordonanța Guvernului nr. 14/2015 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice”.

Ordonanța de Guvern 14/2015, act normativ adoptat de Executiv în ședința din 8 iulie, stabilește creșteri ale indemnizațiilor pentru înalții demnitari începând cu 1 august, fiind publicată în Monitorul Oficial din 11 iulie.

Anexa la OG 14/2015 stabilește că președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților și prim-ministrul vor avea o indemnizație brută de 21.540 de lei. Totodată, vicepremierul va avea o indemnizație lunară brută de 20.000 de lei.

De asemenea, potrivit actului normativ, vicepreședinții, secretarii și chestorii Senatului și Camerei Deputaților, consilierii prezidențiali, miniștrii, secretarul general al Guvernului, șeful Cancelariei primului-ministru, Avocatul Poporului, președintele Consiliului Legislativ, președintele Curții de Conturi, și șefii serviciilor de informații — SRI, SIE, STS și SPP — vor avea o indemnizație lunară de 19.055 de lei brut.