Ponta a discutat cu Băsescu la Cotroceni, înainte de şedinţa CSAT

Premierul Victor Ponta a ajuns marţi, în jurul orei 13,30, la Palatul Cotroceni, unde a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre bugetul UE 2014-2020. Premierul urma să-i prezinte şefului statului şi draftul unei scrisori pe care Bucureştiul o va adresa liderilor europeni privind extinderea spaţiului Schengen.

RomaniaTV.net
05 feb. 2013, 12:08
Ponta a discutat cu Băsescu la Cotroceni, înainte de şedinţa CSAT

Premierul Victor Ponta a ajuns la Palatul Cotroceni şi înainte de Consiliului Suprem de Apărare a ţării a avut o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, prezentându-i şefului statului un draft al scrisorii pe care România o va trimite către toţi liderii statelor Uniunii Europene.

Subiectul principal este poziţia României în negocierile care, probabil, se vor finaliza joi, referitoare la bugetul 2014-2020. Ştiţi foarte bine că, în propunerea iniţială a preşedintelui Barroso (Jose Manuel Barroso, preşedintele CE – n.r. ), România avea o alocare 2014 – 2020 bună spre foarte bună, undeva aproape de 48 de miliarde de euro. Acum, dacă nu reuşim să obţinem cei 48 de miliarde de euro, şi probabil că va fi dificil să îi obţinem pe toţi, este foarte important să pierdem cât mai puţin„, a afirmat premierul, marţi dimineaţă, la Parlament, cu privire la subiectele ce vor fi abordate în discuţia cu preşedintele.

El a menţionat că mai sunt şi alte lucruri importante ce ar putea fi abordate în discuţia cu Băsescu, chiar dacă este vorba de chestiuni tehnice.

Dincolo de asta, sunt şi acele lucruri care par tehnice, dar în realitate sunt foarte importante, şi anume rămâne TVA-ul, pentru proiecte de infrastructură eligibil sau nu? Că deja înseamnă 24% în plus pentru proiect sau în minus. În cât timp? În patru ani sau în şase ani ajungem la media europeană privind plăţile în agricultură directe. Putem să obţinem ceea ce ministrul Daniel Constantin şi noi, ca Guvern, ne-am propus foarte mult, să avem sume importante pentru irigaţii. Deci, sunt o serie de subiecte pe care le-am discutat şi eu, ieri, cu cei doi preşedinţi – în special, sigur, preşedintele Van Rompuy este cel care coordonează, dar opinia Comisiei Europene este foarte importantă – şi pe care le discut cu preşedintele„, a explicat Ponta.

El a adăugat că preşedintele Traian Băsescu va merge la Consiliul European care va avea loc joi şi vineri, la Bruxelles, punctând că se bazează pe experienţa acestuia de negociator, pentru a obţine cât mai mulţi bani pentru România.

Luni, Victor Ponta declara la Bruxelles că îi va prezenta marţi preşedintelui Traian Băsescu o schiţă a scrisorii pe care Bucureştiul o va adresa liderilor europeni, cerând un rezultat pozitiv privind acceptarea României în Spaţiul Schengen.

„Mâine voi prezenta preşedintelui un draft al scrisorii ca să o semneze şi el. (…) În acest moment, în Schengen chiar trebuie să intrăm şi decizia e pur politică şi atunci efortul nostru este un efort politic. Deci, decizia nu se mai ia decât politic în acest moment, pentru că tehnic, procedural, toate lucrurile sunt făcute şi atunci la o decizie care trebuie luată politic e un gest politic prin care trebuie arătat lumii (că la nivelul clasei politice române există unitate cu privire la acest subiect – n.r.). Chiar suntem pregătiţi”, a afirmat Victor Ponta.

El a spus că scrisoarea reprezintă un apel prin care se arată că toată clasa politică de la Bucureşti este unită în privinţa acestui subiect.

„Poate chiar o aduce joi preşedintele la Consiliul European şi o dă fiecărui şef de guvern. După aceea decizia se ia în JAI, unde sunt miniştrii de interne, nu premierii”, a precizat Ponta.

Duminica trecută, preşedintele Băsescu preciza că urmează să aibă o discuţie cu premierul Ponta, înaintea şedinţei CSAT de marţi.

Şeful statului spunea că a avut şi vinerea trecută o discuţie cu Ponta, căruia i-a trimis şi ”nişte documente”.

”Nici nu i-am declarat dragoste, nici nu mi-a declarat dragoste. Un simplu document, care ne interesa şi pe unul şi pe altul şi era bine să ştim amândoi conţinutul în perspectiva vizitei pe care premierul o face luni la Bruxelles. Era în interesul ţării şi pentru a ne corela poziţiile i-am trimis acele documente”, preciza Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că va discuta marţi cu Victor Ponta pe teme legate de buget şi vizita pe care premierul a avut-o la Bruxelles.

Întrebat dacă se va discuta şi despre numirile procurorilor şefi la DNA şi Parchetul General, Traian Băsescu a răspuns: ”Nu ştiu dacă se va afla pe agendă. Vom vedea”.