Victor Ponta a dezvelit la Istanbul o plachetă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu VIDEO

Publicat: Marţi, 29 Octombrie 2013 15:53 // Actualizat: Marţi, 29 Octombrie 2013 16:28 // Sursa: romaniatv.net

Premierul Victor Ponta a dezvelit marţi, la Muzeul Yedikule, o plachetă comemorativă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu şi celor patru fii ai săi, în cadrul unei ceremonii oficiate alături de viceguvernatorul Istanbulului, informează Agerpres.

'Pentru istoria noastră comună este un moment cu adevărat extraordinar şi vreau să mulţumesc, de asemenea, pentru sprijinul personal pe care primul-ministru Erdogan l-a oferit acestui proiect care se referă la istoria noastră comună. Cele două popoare au o istorie comună de aproape 700 de ani, o istorie în care au fost şi multe lucruri bune şi multe războaie şi multe confruntări. Cu atât mai mult sunt bucuros astăzi să văd că ne uneşte o istorie comună, o cultură, interese economice şi o relaţie între cele două ţări extraordinară. Pentru poporul român, domnitorul Constantin Brâncoveanu reprezintă mai mult decât o parte tragică a istoriei. Astăzi facem un gest istoric de reconciliere cu istoria şi de asumare a istoriei noastre comune', a declarat premierul român.

Victor Ponta a subliniat că, pentru români, domnitorul Brâncoveanu reprezintă, în primul rând, un domnitor care aproape de un sfert de secol a încercat să-şi modernizeze ţara şi să supravieţuiască într-un context politic extrem de complicat.

Premierul român a depus la baza piedestalului care susţine placheta comemorativă dedicată lui Constantin Brâncoveanu un buchet de trandafiri albi legaţi cu o panglică tricoloră.

Pe placheta dedicată memoriei lui Brâncoveanu este inscripiţionat în română, turcă şi engleză următorul text, agreat între cele două ministere ale Afacerilor Externe: 'În memoria Domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a celor patru feciori ai săi, care au fost întemniţaţi în închisoarea Yedikule la începutul secolului al 18-lea departe de scumpa lor patrie şi întru statornica amintire a istoriei comune a popoarelor român şi turc'.

Din partea turcă, la eveniment a participat viceguvernatorul Istanbulului, Kazim Tekin. Acesta a transmis cele mai cordiale salutări premierului român şi a punctat faptul că evenimentul dedicat domnitorului român coincide cu un moment extrem de important pentru Turcia, acela al lansării a ceea ce reprezintă pentru Guvernul de la Ankara 'proiectului secolului, tunelul 'Marmaray'.

Premierul Victor Ponta a fost însoţit de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi de ambasadorul României la Ankara, Radu Onofrei.

 

VEZI SI:

Constantin (PC): S-a făcut referire la numirea lui Ponta, nimeni nu l-a luat în serios pe Băsescu

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
29 oct 16:32
... Premierul Victor Ponta a dezvelit marţi, la Muzeul Yedikule, o plachetă...
1
EUR
4.8730
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H