Victor Ponta: Noul Guvern va avea 20 de ministere, 6 miniştri delegaţi şi trei vicepremieri

Premierul desemnat Victor Ponta a anunţat, miercuri, structura viitorului Guvern şi numele miniştrilor propuşi. Ponta a precizat că viitorul cabinet va fi format din 18 miniştri plini, 6 miniştri delegaţi şi trei vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu.

RomaniaTV.net
19 dec. 2012, 08:34
Victor Ponta: Noul Guvern va avea 20 de ministere, 6 miniştri delegaţi şi trei vicepremieri

„Am dorit ca fiecare portofoliu din Comisia Europeană să aibă un membru al Guvernului care să răspundă direct de relaţia cu Comisia Europeană. Structura presupune 20 de ministere, 6 miniştri delegaţi ce fac parte instituţional din cele 20 de ministere, dar au atribuţii foarte clare şi responsabilităţi în faţa mea şi a autorităţilor europene şi un vicepremier care să mă ajute„, a anunţat Victor Ponta.

Vă prezentăm principalele declaraţii ale lui Victor Ponta:

„Urmează ca vineri să avem prezentarea programuluid eguvernare şi votul pentru investirea noului guvern”.

„PC a avut în negocierea dintre noi posibilitatea alegerii funcţie de viceprim-ministru sau de a avea două portofolii şi dl. Constantin a dorit să fie şi doamna Grapini în guvern”

„Doamna Andronescu va fi preşedinta Comisiei de educaţie în Senat. Domnii Pricopie şi Costoiu au fost crescuţi practic de doamna Andronescu, au fost secretarii ei de stat. Sper ca ei să facă faţă la cel mai dificil minister, alături de cel de la Sănătate.”

„Voi discuta cu dl. Băsescu după votul din Parlament şi vineri vom merge la Cotroceni să depunem jurământul.”

„Am aici acordul de colaborare instituţională care prevede principii şi valori comune, orientarea strategică a României, independenţa justiţiei, orientarea către aprofundarea integrării UE, evitarea conflictelor etc. Este un acord ce preia prevederi constituţionale.”

„A fost o discuţie şi un acord prin care liderii europeni, care ne cunosc mai puţin, să aibă garanţia că nu mai vorbeşte nimeni de lovituri de stat, de lucruri care nu au fost prezente.”

„Din punct de vedere legal conform Legii răspunderii ministeriale, toţi candidaţii propuşi îndeplinesc condiţiile legale. Referitor la miniştrii Pop, Silaghi şi Hellvig am considerat ca în această fază să nu facă parte din Guvern. Aştept decizia finală a justiţiei, iar dacă vor fi respinse deciziile ANI. Domnii Dragnea şi Fenechiu, lucrurile din punct de vedere legal sunt foarte clare. După ce avem cazul Chiuariu, Atanasiu cred că ar trebui să fim mai prudenţi şi să respectăm ce-i scris în Constituţie referitor la prezumţia de nevinovăţie.”

„Era nevoie de acord pentru că ar fi fost un lucru foarte rău pentru România o criză politică”

Crin Antonescu:Sunt alături de premier în acest lucru. Domnul prim-ministru a semnat acest acord în calitate de premier, nu în numele USL. Nu am avut nicio obiecţie faţă de domnul Gabriel Oprea. Am fost alături de el în faţa alegătorilor, am semnat nişte acte cu el. E normal să facă parte din Guvern. Eu vorbeam doar de Ministerul Apărării”

Miercuri dimineaţa, Victor Ponta a participat la şedinţa conducerii PNL de miercuri dimineaţă, la finalul căreia a infirmat speculaţiile potrivit cărora liberalii i-ar fi imputat includerea lui Gabriel Oprea în guvern ca vicepremier.

Nici vorbă. Din punct de vedere tehnic, Gabriel Oprea va fi vicepremier şi mă va sprijini precum în cazuri ca cele din Botoşani, unde se află deja ministrul Duşa şi unde sunt zăpezi de doi metri. Domnul Oprea mă va ajuta în acest gen de cazuri pentru că eu nu pot fi prezent fizic în toate locurile”, a explicat Ponta.

Acesta a mers la reuniunea liberalilor pentru a mulţumi miniştrilor liberali cu care a lucrat până acum, dar şi PNL-ului în ansamblu pentru colaborarea avută. „USL are doar şansa solidarităţii. Am fost foarte solidari. Nu m-aţi auzit criticând public vreun ministru şi niciun ministru să provoace crize politice ca domnul Băsescu în guvernul Ciorbea. Este important să rămânem la fel de solidari„, a spus premierul desemnat.

El a mai precizat că în viitorul Cabinet regula rămâne ca în fiecare minister să fie doar doi secretari de stat care trebuie numiţi după principiul „monocolor al deciziei politice” şi nu al apartenenţei de partid. „Punem regula acceptării şi ideii de echipă între ministru şi cei doi secretari de stat care practic îl înlocuiesc la comandă„, a mai spus Ponta.