Victor Ponta arată vinovaţii în procesul cu Roşia Montană, în care România va pierde o sumă uriaşă: „În orice ţară normală, Cioloş ar fi judecat pentru subminarea economiei naţionale. Iar Iohannis se face că a uitat”

Fostul premier Victor Ponta a reacţionat vehement în scandalul legat de procesul pe care România ar urma să-l piardă împotriva companiei Gabriel Resources, legat de proiectul Roşia Montană, după ce a fost acuzat de Dacian Cioloş că ar fi vinovat pentru această decizie.

02 feb. 2024, 08:40
Victor Ponta arată vinovaţii în procesul cu Roşia Montană, în care România va pierde o sumă uriaşă: „În orice ţară normală, Cioloş ar fi judecat pentru subminarea economiei naţionale. Iar Iohannis se face că a uitat”

Victor Ponta a amintit faptul că Dacian Cioloş este cel care a insistat pentru înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, lucru ce a dus la imposibilitatea exploatării zonei de către Gabriel Resources, motiv pentru care compania a dat România în judecată.

”In 2021  Dacian Ciolos anunta fericit ca, de ziua lui, a primit cadou “Rosia Montana in UNESCO” ; nu a zis daca a primit cadou si de la Soros de ziua lui! Dar Romania a primit “cadou” de la Ciolos un proiect distrus, un proces pierdut si multe miliarde pierdute! In orice tara normala Ciolos ar fi judecat pentru “subminarea economiei nationale” – dar in Romania il punem pe Ciolacu ( si contribuabilii romani) sa plateasca!

Proiectul “Rosia Montana” a demarat in Romania in anul 2000 – desi a fost dorit de miliardarul George Soros a ajuns la alti oligarhi din lumea Internationala a aurului! De aici au inceput problemele – si bietii romani o sa plateasca iar “oalele sparte” .

Proiectul de lege pentru “Rosia Montana” prevedea conditii extrem de bune pentru Romania – aproape 350 milioane de Euro / an incasari din redevență, taxe si impozite plus toate lucrarile de decontaminare a lacurilor de cianură ramase din perioada comunista. In Parlament PSD a initiat si condus o Comisie Speciala care sa gaseasca solutiile cele mai bune si sa prezinte transparent oamenilor situatia.

PNL initial a sustinut proiectul de lege/ după care, in Septembrie 2013 s-au razgandit si au anuntat oficiala ca voteaza impotriva!

In 2014 candidatul PNL la Prezidențiale, Klaus Iohannis, a anuntat clar ca este impotriva Proiectului!

In 2015 Klaus Iohannis a realizat ca trebuie sa isi schimbe abordarea/ si a spus ca trebuie renegociat. Moment in care “sorosistii” s-au activat la proteste . Si asa a aparut “din joben” Dacian Ciolos – cel mai sigur “vanzator” al Romaniei. Ca sa fie sigur ca “Proiectul” va fi blocat definitiv Guvernul “Ciolos” a cerut inscrierea Zonei “Rosia Montana” în Patrimoniul UNESCO.

Guvernele PSD  au incercat sa amane “operatiunea” lui Ciolos de la UNESCO – stiind ca acesta inseamna 100% ca pierdem orice proces internațional cu investitorii. Au reusit pana in 2020.

In 2018 chiar s-a discutat in CSAT problema Rosia Montanta – UNESCO – proces cu investitorii CSAT lasă dosarul Roșia Montana în grija Executivului.

Dar  a venit Guvernul PNL – USR . Si Ciolos a primit “cadou de ziua lui” inscrierea in UNESCO – si Romania a primit cadou de ziua lui Ciolos un proces de miliarde!

Din 2021 a fost clar ca Romania o sa piarda procesul . Dar Ciolos era recompensat cu functii prin Parlamentul European ; iar Iohannis a “uitat” ce a spus in campania din 2014 si cum a votat PNL – si spune ca e “treaba Guvernului” ( adica a lui Ciolacu ????)!”, a spus fostul premier al României, într-o reacţie pentru Stiripesurse.

Ce spune Cioloş în scandalul Roşia Montană

Dacian Cioloș îi cere lui Marcel Ciolacu să își asume răspunderea pentru situația de la Roșia Montană. El afirmă că Victor Ponta este principalul vinovat și susține că „Roșia Montană este o afacere a PSD.

”Când nu fură pentru ei, pesediștii fură pentru alții. Așa se traduce situația de la Roșia Montană, unde Victor Ponta este principalul vinovat pentru că a semnat actele de care avea nevoie Roşia Montană Gold Corporation. Marcel Ciolacu să îl sune de urgență pe consilierul său actual, Victor Ponta, sau pe fostul său șef de partid, același Victor Ponta, și să explice de ce mereu și mereu trebuie să plătească românii în locul lor.

Să fie clar pentru toată lumea: Roșia Montană este o afacere a PSD din care acești oameni vor să câștige bani indiferent de cum se va încheia acest proces. Fie prin exploatare ilegală, fie prin procente rezultate ca urmare a procesului, să nu aveți niciun dubiu că cei de la PSD așteaptă să le intre sume considerabile în cont. Restul e mascaradă politică pusă la cale de Marcel Ciolacu și de ceilalți beneficiari.

Escrocheria politică ce poartă numele de PSD a dat aurul României în concesiune acestei companii și i-a promis că îl va exploata. Astăzi încearcă să șteargă urmele și nu vor să-și asume responsabilitatea propriilor fapte. Din acest motiv îi cer lui Marcel Ciolacu să își asume răspunderea, el și prietenii lui care au dat exploatarea pe mâna Gold Corporation împotriva românilor care au ieșit în stradă pentru protejarea un sit de valoare universală.

El menționează că Roșia Montană Gold Corporation a dat în judecată statul român în iulie 2015, când prim-ministru era Victor Ponta. ”Evident, pentru Marcel Ciolacu este de vină Cioloș, care a ajuns la guvern în decembrie 2015, și nu consilierul său ”onorific” Ponta care, prin acțiunile sale și ale prietenului Vâlcov, care era șeful Comisiei pentru Roșia Montană din Parlament, a dus România în această fundătură.

Guvernul Ponta şi compania Roşia Montană Gold Corporation s-au înţeles, practic, în 2013 pentru demararea proiectului. În documentele de la tribunal scrie negru pe alb că Victor Ponta recunoaște că a negociat cu RMGC demararea proiectului și le-a promis eliberarea celor 45 de avize necesare – inclusiv modificarea unor legi de mediu și de patrimoniu care protejau situl Roșia Montană. Speriat de reacția oamenilor, Ponta a dat înapoi, dar răul se produsese deja. A băgat statul român într-o situație gravă.

Acesta este de fapt motivul pentru care compania minieră cere de la statul român azi miliarde de euro. De altfel, Victor Ponta a recunoscut public, încă din 2015, că din cauza bulibășelilor pe care ei le-au făcut, statul și cetățenii vor plăti despăgubiri.

„Cei de la Roșia Montană, din 1998, dar mai ales din 2005, de când e Traian Băsescu președinte, au avut promisiuni ferme că proiectul se va face. Cu siguranță vor cere despăgubiri, nu știu cât. Ținând cont de faptul că există o majoritate parlamentară împotrivă, proiectul se va respinge. Probabil că o să plătim toți și cred că e corect să spunem acest lucru”, zicea premierul Ponta în 2015. Hai, Victor Ponta, fii curajos, asumă-ți răspunderea. Și explică-i și lui Marcel adevărul, că dacă pierdem acest proces este din cauza angajamentelor pe care tu le-ai luat față de companie fără a avea bază legală, ci pe promisiuni fără acoperire”, declară Dacian Cioloș.

Victor Ponta, despre vizita delegaţiei FMI la Bucureşti: „Cifrele arată mai rău decât în 2010”

„Să nu ne facem iluzii. Schema e următoarea. Din 2020 până azi, România s-a împrumutat 150 de miliarde de euro. Eu gândesc Executivul exact ca o firmă. Domn’le, în aproape 5 ani ai pierdut 150 de miliarde de euro. Creditorii ți-au dat pentru că le plătești o dobândă foarte mare. La 150 de miliarde de euro, dobânda anuală e vreo 10 miliarde de euro. Deocamdată le convine, dar la un moment dat chestia asta se termină, pentru că nu mai sunt bani nici de dobânzi.

Atunci, singurii care vin și îți dau bani sunt cei de la FMI. La fel s-a întâmplat și în 2008. Totul era perfect. 2009, nici vorbă. În România nu era criză, dublam salarii etc, iar după alegeri, în 2010, a venit FMI-ul.

Cifrele arată mai rău decât atunci. La banii noștri publici, toate sunt pe roșu. Sigur că, din 2025, cine o fi, trebuie să bage bolnavul și la operație, și la tratament, etc.

Aparatul guvernamental român în acest moment este total nesustenabil. Doar să mărești umărul de angajați, salariile angajaților, să oferi servicii publice din ce în ce mai proaste și totul din împrumuturi, nu se poate, nu a existat în istorie această formulă“, a mai spus Victor Ponta.

Citeşte şi: Ciolacu spune că până pe data de 10 februarie va veni o decizie definitivă în cazul Roşia Montană: ”M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină mie”. Guvernul a aprobat un memorandum pentru contractarea de servicii de asistenţă juridică în procesul cu Pfizer