Victor Ponta aruncă bomba: PNL şi PSD sunt înţeleşi să nu se aleagă primarii în două tururi

Președintele Pro România, Victor Ponta, susține că legislația electorală nu va fi modificată pentru alegerea primarilor din două tururi pentru că PNL nu își dorește decât „declarativ” trecerea la două tururi, însă, în realitate, actualul sistem electoral i-ar avantaja pe liberali.

16 dec. 2019, 15:11
Victor Ponta aruncă bomba: PNL şi PSD sunt înţeleşi să nu se aleagă primarii în două tururi

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a susţinut luni că proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi nu poate trece de Parlament, pentru că PSD, UDMR şi minorităţile au o majoritate suficientă să îl blocheze.

„În Parlament, în acest moment, nu o să treacă legile nici cu primari în două tururi, nici cu preşedintele de consiliu judeţean, pentru că PSD, UDMR şi cu minorităţile au o majoritate suficientă ca să o blocheze, lucru care s-a văzut şi săptămâna trecută, s-a văzut şi astăzi. Chiar dacă nu crezi, vezi şi înţelegi. Realitatea este că nici PNL sau domnul Orban nu îşi doresc. Dacă îşi doreau, adoptau fie ordonanţă, fie îşi angajau răspunderea şi noi, cei de la Pro România, i-am anunţat că deşi suntem în Opoziţie şi nu suntem de acord cu alte lucruri ale lor, dacă făceau chestia asta cu două tururi şi cu preşedinţii de consilii nu am fi votat o moţiune de cenzură”, a spus Ponta la Palatul Parlamentului.

Victor Ponta anunţă că Pro România va avea candidaţi proprii la alegerile locale. Nu ne ducem la remorca PSD

El a adăugat că între PNL şi PSD „este o înţelegere” pentru ca modalitatea de alegere a primarilor să nu se schimbe.

„Vor trece foarte mulţi primari la PNL şi atunci PNL nu vrea să mai schimbe acest sistem, nu vrea să îşi creeze o problemă pe partea dreaptă, cu candidaţii USR (…) şi, sigur, şi pentru PSD e avantajos, că ne e mai greu nouă, cei de la Pro România, să ne batem cu cei în funcţie. E o înţelegere, practic, între PSD şi PNL, pe care domnul Orban a ştiut-o de la început, a şi semnat-o cu UDMR şi nu poate fi îndreptată fără decizia domnului Orban, decizie pe care nu o vom avea. (…) Una zic în Opoziţie şi alta, exact invers, faci la guvernare”, a precizat acesta.