Victor Ponta: Băsescu mi-a spus că nu va promulga bugetul şi că îl va retrimite la Parlament în ultima zi

Victor Ponta a declarat că preşedintele Traian Băsescu i-a comunicat, marţi, în contextul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, că nu va promulga Legea bugetului de stat şi că o va trimite Parlamentului spre o nouă dezbatere în ultima zi a termenului legal prevăzut de Constituţie.

17 dec. 2013, 20:43
Victor Ponta: Băsescu mi-a spus că nu va promulga bugetul şi că îl va retrimite la Parlament în ultima zi

Victor Ponta şi Traian Băsescu continuă disputele pe buget. Întrebat, la România TV, dacă a vorbit ceva cu Traian Băsescu legat de problema bugetului, premierul Victor Ponta a răspuns :”Da. Mi-a zis că nu promulgă bugetul şi că îl va trimite la Parlament în ultima zi din cele 20 prevăzute de Constituţie”.

Şeful statului a precizat, în mai multe rânduri, că va respinge Legea bugetului de stat în condiţiile în care acesta conţine creşterea accizei la carburant.

În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul intenţionează să aplice acciza de 7 eurocenţi doar la benzină şi să amâne introducerea acestei taxe la motorină, utilizată de către transportatorii de marfă, pentru o perioadă de trei luni, interval în care să fie căutate soluţii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat atunci că a luat notă de declaraţia premierului Victor Ponta şi de informarea pe care i-a făcut-o acesta anterior anunţului că este dispus să renunţe la acciza pe motorină, arătând că nu este un lucru care să îl satisfacă, dar demonstrează că se poate „construi un dialog” în continuare.

Săptămâna trecută, Victor Ponta a declarat că aşteaptă încă răspunsul Comisiei Europene pentru amânarea introducerii accizei de 7 eurocenţi la motorină şi că, după ce va avea acest răspuns, va discuta cu preşedintele Traian Băsescu, cu propunerea ca acesta să promulge bugetul de stat.

Legea bugetului a fost adoptată de Parlament, dar preşedintele a promulgat doar bugetul asigurărilor sociale de stat, nu şi bugetul de stat.

VEZI SI: Ponta: Nu cred că Antonescu are o înţelegere cu Băsescu. Prea mult au cântat sirenele

Victor Ponta a declarat, luni, că PSD va avea şedinţă a Comitetului Executiv Naţional pe 30 decembrie, pentru ca parlamentarii să fie prezenţi pentru a vota Bugetul de Stat retrimis de către preşedintele Traian Băsescu.

„Am discutat în BPN şi vom discuta şi azi la ora 15.00 la grupurile reunite ale PSD-UNPR despre obiectivul numărul unu, anume adoptarea Legii bugetului, după ce eventual preşedintele va retrimite legea. Am luat o decizie pe care o vom consfinţi la grupuri: pe 30 decembrie – ziua ultimă în care preşedintele e obligat să retrimită legea sau să o promulge – vom avea şi Comitet Executiv Naţional şi reuniuea grupurilor PSD”, a anunţat Ponta.

Victor Ponta a precizat că parlamentarii PSD vor astfel să dea un mesaj că bugetul României pe 2014 şi ceea ce presupune adoptarea acestuia – pensii, salarii, subvenţii, plata hotărârilor judecătoreşti  – sunt lucruri esenţiale pentru aceştia.