Victor Ponta: Bugetul a fost o ambiţie a preşedintelui. Vrea să fie liderul opoziţiei

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, în cadrul emisiunii "România la raport", că acordul cu preşedintele Traian Băsescu privind bugetul reprezintă o soluţie de compromis prin care i se dă satisfacţie preşedintelui, dar există şi posibilitatea revenirii la aplicarea accizei la carburaţi de la 31 martie 2012.

18 dec. 2013, 19:19
Victor Ponta: Bugetul a fost o ambiţie a preşedintelui. Vrea să fie liderul opoziţiei

„Prin natura mea, prefer o soluţie de pace şi de construcţie (…) Criza bugetară a fost de la o anumită ambiţie a preşedintelui şi am găsit o soluţie raţională: a cedat şi preşedintele ceva, am cedat şi noi ceva. S-a renegociat ca să-i dăm satisfacţie şi preşedintelui şi să avem şi buget”, a declarat Ponta la România TV. adăugând că Traian Băsescu îşi asumă postura de lider al opoziţiei.

Pe de altă parte, prim-ministrul nu a exclus ca, până la urmă, acciza la carburanţi să fie aplicată după 31 martie, dacă încasările bugetare impun acest lucru.

„A fost o satisfacţie politică dată preşedintelui. A spus că nu este de acord cu acciza, acum nu mai este de acord până la 31 martie”, a mai spus premierul, care s-a declarat mulţumit de faptul că a reuşit să-l convingă pe preşedintele Băsescu să nu mai tergiverseze promulgarea bugetului.

Victor Ponta a declarat, în şedinţa de Guvern, că preşedintele va trimite, miercuri seară, la Monitorul Oficial decretul de promulgare a bugetului de stat, iar acciza de 7 eurocenţi va fi amânată până pe 31 martie 2014.

Premierul a arătat că este vorba de un „compromis politic” care a fost discutat atât în cadrul coaliţiei, cât şi cu preşedintele Traian Băsescu.

„Există obligaţia comună ca în ianuarie, odată cu noua vizită a Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional, să vedem care este implicaţia pentru buget şi dacă, într-adevăr, din alte tipuri de venituri putem să acoperim ceea ce nu vom încasa în primul trimestru al anului 2014. Un mic compromis pentru a putea avea buget şi de la 1 ianuarie să plătim pensii, salariile la medici, să dăm drumul la subvenţii. Cred că, până la urmă, e un sacrificiu care merită şi măcar să să dovedească că nu aveam nevoie de banii din acciză. Aş fi cel mai fericit dacă ar fi chiar aşa”, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va promulga bugetul dacă acciza va fi majorată, premierul Victor Ponta precizând ulterior că negociază cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină, folosită de către transportatorii de marfă, şi aplicarea acesteia doar la benzină.

Miercuri, înaintea şedinţei de guvern, Ponta a avut discuţii atât cu liderii PNL, cât şi cu preşedintele Băsescu, surse oficiale declarând că s-a discutat despre buget.

Înainte de a merge la sediul PNL, Ponta a avut, la sediul Guvernului, o discuţie cu mai mulţi miniştri PSD şi PNL, precum şi cu liderul PC, Daniel Constantin, mai mult de două ore legat de situaţia de la TVR, dar nu a ajuns la un acord, astfel că a vrut să vorbească cu liderul PNL, Crin Antonescu.