Victor Ponta: Traian Băsescu a promulgat bugetul. Acciza pe carburanţi se amână timp de trei luni

Victor Ponta a declarat, după o întrevedere cu Traian Băsescu, împreună cu Daniel Chiţoiu, că şeful statului va promulga legea bugetului pe 2014, cu un compromis din partea Guvernului, aceea de a amâna acciza pe carburanţi timp de trei luni.

18 dec. 2013, 14:38
Victor Ponta: Traian Băsescu a promulgat bugetul. Acciza pe carburanţi se amână timp de trei luni

Victor Ponta a declarat, în şedinţa de Guvern, că preşedintele va trimite, miercuri seară, la Monitorul Oficial decretul de promulgare a bugetului de stat, iar acciza de 7 eurocenţi va fi amânată până pe 31 martie 2014.

Premierul a arătat că este vorba de un „compromis politic” care a fost discutat atât în cadrul coaliţiei, cât şi cu preşedintele Traian Băsescu.

„Există obligaţia comună ca în ianuarie, odată cu noua vizită a Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional, să vedem care este implicaţia pentru buget şi dacă, într-adevăr, din alte tipuri de venituri putem să acoperim ceea ce nu vom încasa în primul trimestru al anului 2014. Un mic compromis pentru a putea avea buget şi de la 1 ianuarie să plătim pensii, salariile la medici, să dăm drumul la subvenţii. Cred că, până la urmă, e un sacrificiu care merită şi măcar să să dovedească că nu aveam nevoie de banii din acciză. Aş fi cel mai fericit dacă ar fi chiar aşa”, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va promulga bugetul dacă acciza va fi majorată, premierul Victor Ponta precizând ulterior că negociază cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină, folosită de către transportatorii de marfă, şi aplicarea acesteia doar la benzină.

Miercuri, înaintea şedinţei de guvern, Ponta a avut discuţii atât cu liderii PNL, cât şi cu preşedintele Băsescu, surse oficiale declarând că s-a discutat despre buget.

Înainte de a merge la sediul PNL, Ponta a avut, la sediul Guvernului, o discuţie cu mai mulţi miniştri PSD şi PNL, precum şi cu liderul PC, Daniel Constantin, mai mult de două ore legat de situaţia de la TVR, dar nu a ajuns la un acord, astfel că a vrut să vorbească cu liderul PNL, Crin Antonescu.