Victor Ponta contestă posibila creştere a pensiilor cu doar 10 la sută. „E furăciune pe faţă”

Victor Ponta, liderul Pro România, a catalogat, luni, la România TV, intenţia Guvernului de a creşte pensiile cu doar 10 la sută ca fiind o "furăciune". Fostul premier a explicat că, prin amânarea majorării pensiilor cu 40 la sută din septembrie, Executivul este obligat să indexeze pensiile cu 10,5 la sută, adică indexarea care ar fi trebuit dată de la 1 ianuarie. În consecinţă, pensionarii ar avea parte astfel de o majorare mult mai mică.

RomaniaTV.net
08 iun. 2020, 18:16
Victor Ponta contestă posibila creştere a pensiilor cu doar 10 la sută. „E furăciune pe faţă”

În cadrul emisiunii „Punctul culminant”, Victor Ponta i-a explicat jurnalistului Victor Ciutacu că Guvernul Orban nu are de gând să mărească pensiile din septembrie pe motiv că ar pune în aplicare un plan de austeritate.

„Domnul Cîţu, în numele Guvernului, a spus mai departe pe la toate agenţiile: vă rugăm frumos, mai lăsaţi-ne un pic. Primul lucru nu dăm pensiile. Dăm 10 la sută din septembrie.

Refacem buffer-ul, adică nu cheltuim din banii ăia de la BNR, ca să ţinem cursul. Banii aceia ai românilor nu se atinge de ei.

Al treilea lucru: după alegeri intrăm într-un program de ajustare fiscală şi bugetară. Asta înseamnă 2010. Asta se angaja România în 2010, după care a urmat aşa: s-au tăiat pensiile, salariile, TVA-ul 24 la sută. Cei care te împrumută sunt nişte funcţionari. Tai pensiile şi dai afară oameni.

Ce au zis liberalii: mai dă-i încolo de pensionari că ăia nu votează cu PNL-ul, să îi tăiem”, a explicat Victor Ponta, la România TV.

Victor Ponta vrea să demită Guvernul. „Dacă îi demiţi prin moţiune de cenzură, nu mai pot să dea OUG şi atunci nu se mai pot atinge de legea pensiile, aşa cum nu se mai pot atinge de alocaţii”

Liderul Pro România a vorbit despre motivele pentru care vrea să înlăture de la putere Guvernul Orban.

„Dacă îi demiţi, nu mai pot da ordonanţă. Este o lege din 2019 promulgată şi semnată de domnul preşedinte Klaus Iohannis care prevede creşterea pensiilor cu 40 la sută din septembrie. Şi domnul Cîţu şi Orban spun: Nu o aplicăm.

Un singur instrument şi de asta instrument să îi dăm mâine jos prin moţiune de cenzură, nu în septembrie cum spune domnul Ciolacu. OUG prin Parlament nu o să treacă.

Vor să dea OUG. Dacă îi demiţi prin moţiune de cenzură, nu mai pot să dea OUG şi atunci nu se mai pot atinge de legea pensiile, aşa cum nu se mai pot atinge de alocaţii”, a spus Victor Ponta.

Ponta a dezvăluit planul Guvernului de a creşte pensiile cu doar 10 la sută

Fostul premier a vorbit şi despre posibilitatea creşterii pensiilor cu 10 la sută, prin care pensionarii ar primi, de fapt, mai puţini bani.

„Dăm o mărire cu 10 la sută. Dacă această lege prin OUG este amânată, intră în vigoare legea 263, fosta lege a pensiilor, care spune că în fiecare an se indexează pensiile cu inflaţia + 50 la sută din creşterea salariului mediu pe economie.

Inflaţia anul trecut a fost 3,8 la sută. Creşterea salariului mediu a fost 13,3 la sută. Indexarea, conform legii, ar trebui să fie 10,5 la sută pe tot anul 2020, ori ei de la 1 ianuarie nu au dat nimic. Ei dau de fapt dau 4 la sută pe tot anul, exact cât inflaţia. Dar anul ăsta inflaţia e mai mare. Deci e furăciune pe faţă”, a explicat liderul Pro România.

Victor Ponta a argumentat că „orice bani pe care îi dai la pensioari se întoarce prin TVA”.

„Nicio ţară europeană nu a tăiat niciun ban de la pensii şi de la alocaţii. Cred că este o strategie clară să ţii o ţară întreagă care şi-a revenit din 2012. Am avut şapte ani de creştere economică. Cu Guvenrul Orban ne întoarcem la PIB-ul din 2011 – 2012”, a conchis Victor Ponta.

Majorare pensii 2020. Florin Cîţu, adevărul despre mărirea pensiilor cu 40 la sută