Victor Ponta: CSM are un calendar politic pe care îl regret

Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, a criticat, luni, CSM, acuzând faptul că această instituţie are un calendar politic pe care el îl regretă şi apreciind că acest fapt este în dezavantajul imaginii Justiţiei.

RomaniaTV.net
20 aug. 2012, 09:58
Victor Ponta: CSM are un calendar politic pe care îl regret

„Din păcate, după cum vedeţi, CSM are un program de vacanţă, până azi, după care are un program politic. Azi trebuia să avem şedinţa CSM. S-a amânat după decizia CC. Nu ştiu ce vor face dacă va decide cumva Curtea să amâne din nou o decizie, probabil că şi CSM va amâna după. Nu ştiam că CSM are acest calendar politic, îl regret, cred că este în dezavantajul imaginii Justiţiei”, a spus Ponta.

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii va lua în discuţie, miercuri 22 august, demisia judecătoarei Mona Pivniceru din funcţia de membru ales al CSM.

Potrivit site-ului Consiliului Superior al Magistraturii, şedinţa Plenului CSM este programată în 22 august, la ora 10.00.

Pe ordinea de zi a şedinţe se află şi Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind solicitarea judecătoarei Mona Maria Pivniceru de a se lua act de demisia din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătoarea Mona Pivniceru – reprezentanta magistraţilor instanţei supreme în Consiliul Superior al Magistraturii – şi-a dat demisia în 8 august din funcţia de membru al CSM, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi ministru al Justiţiei.

În urma acceptării demisiei, Pivniceru se va întoarce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de unde ar putea fi detaşată pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Iniţial, şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii era anunţată pentru luni 20 august.

De altfel, premierul declara că va merge în 20 august la şedinţa CSM, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, precizând că îşi doreşte foarte tare să se dea avizul pentru Mona Pivniceru. Plenul CSM urmează să ia act de demisia Monei Pivniceru şi să dezbată cererea premierului Victor Ponta de detaşare a Monei Pivniceru la Ministerul Justiţiei, pentru a fi numită în funcţia de ministru.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a solicitat, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii să convoace o şedinţă a acestui for pe tema cercetărilor „masive” făcute de procurori în cazul referendumului, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la Justiţie.

Totodată, Crin Antonescu a declarat că cere procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, să ofere public explicaţii legate de scopul, mijloacele şi natura cercetărilor pe care procurorii le fac „masiv” în ultimele zile în legătură cu desfăşurarea referendumului.

Consiliul Superior al Magistraturii a răspuns, joi, că pocedura de convocare a Plenului CSM este reglementată prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului. CSM a precizat că, potrivit acestei hotărâri, Consiliul se întruneşte în Plen şi în secţii ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a majorităţii membrilor Plenului ori, după caz, ai secţiilor.

Totodată, CSM preciza că activitatea procurorilor se desfăşoară, conform prevederilor Constituţiei, cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic, aceştia nefiind subordonaţi puterii legislative sau executive.

Preşedintele CSM a adăugat că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în şedinţa publică din 24 mai 2007, că „procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din puterea judecătorească”.