Victor Ponta: „Dacă am face 100.000 de teste, probabil am avea 30.000 de pozitivi”/ Bănicioiu a fost depăşit la Colectiv

Fostul premier, Victor Ponta, a vorbit miercuri, în emisiunea online Hotnews Live, despre alegerile parlamentare şi despre viziunea sa şi a partidului Pro România pentru ieşirea din criza sanitară şi economică. Ponta susţine necesitatea unei dezbateri între cei trei politicieni propuşi oficial pentru funcţia de prim-ministru.

25 nov. 2020, 11:52
Victor Ponta: „Dacă am face 100.000 de teste, probabil am avea 30.000 de pozitivi”/ Bănicioiu a fost depăşit la Colectiv

Victor Ponta a vorbit pentru prima dată, la Hotnews, şi despre zilele tragediei de la Colectiv şi despre cum a fost gestionată acea criză medicală. Fostul premier a declarat că şi acum crede că cineva de la vârful statului trebuia să plătească cu funcţia, iar demisia sa a fost un gest politic corect, şi a recunoscut că ministrul Bănicioiu a fost depăşit de situaţie.

„Pro Romania si-a formulat propunerea de prim-ministru, Victor Ponta si sper sa avem si o dezbatere pana in alegeri, cu ceilalti candidati, Orban de la PNL si Ciolos din partea USR-PLUS. Din partea PSD nu exista inca o propunere. Altfel, mi se pare ca votam tribal, nu ca sa iesim din criza.

Dincolo de toate lucrurile rele pe care le-am facut ca premier, am facut si lucruri bune, dpdv economic. 2012-2015 a fost o perioada buna si mediul de afaceri inca spune ca 2015 a fost cel mai bun an.

AM facut doua reforme importante, despre care vorbeste si domnul Iohannis, dar important e sa le facem. Una este reforma administrativ teritoriala. Poate o facem in 2021, sa ajungem la 15 judete. Al doilea mare proiect pe care l-am esuat in 2013 a fost reforma constitutionala, pentru ca s-a rupt USL, ne-am certat intre noi. Sper sa le faca domnul Iohannis, sper sa participam si noi.

Mai este o reforma care trebuie facuta, cea fiscala. Nu mai putem sa impozitam munca si sa nu impozitam marile venituri si proprietati. La noi jumatate din venitul salarial se duce pe taxe. Eu cred intr-o impozitare progresiva, in paralel cu scaderea taxarii muncii.

Vom iesi din criza sanitara cand va veni vaccinu. Eu si familia mea ne vom vaccina, ne-am vaccinat si anti-gripal, dar nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinarii. E o discutie si cred ca e important sa explicam ca nu a zis nimeni ca va fi obligatoriu, dar pe retelele sociale se pune problema.

Eu cred ca dupa alegeri vom intra in lockdown, pentru ca nu am facut in astea 3 luni de la alegerile locale ce trebuia. Marea mea nedumerire e inca legata de testare. Eu cred ca nu se foloseste intreaga capacitate de testare si este descurajata testarea cu teste rapide. Eu ma testez cam o data pe saptamana cu teste rapide. La fel, nu se deconteaza testele PCR, care sunt scumpe, 400 de lei. 90% dintre romani nu-si permit.

Explicatia este ca testarea ar arata un numar mai mare de cazuri, care ar veni in contradictie cu discursul cu „suntem pe un platou”. Faptul ca nu ai teste si SIbiu, Slobozia, Satu Mare stau inchise, e gresit. Daca avem capacitate de 50.000, nu inteleg de ce nu o folosim. De ce testam mai putin in weekend, cand toata lumea testeaza mai mult? Toata lumea si-a marit capacitatea de testare. Franta testeaza 300.000 pe zi. Nu se vrea, pentru ca da prost, pentru ca la 100.000 de teste am avea probabil 30.000 de cazuri, ceea ce politic da prost, dar pentru controlul pandemiei da foarte bine.

Copiii mei se trezesc, iau micul dejun si dupa aia stau in pijama la scoala. IInchiderea scolilor a fost o mare greseala si nu ne-a ajutat cu nimic la combaterea pandemiei.

Eu nu inteleg de ce la 9 luni de la inceputul pandemiei nu stim cate paturi ATI avem la Bucuresti. De ce ducem cu avionul din Bucuresti la Letcani?

Victor Ponta recunoaşte că Nicolae Bănicioiu a fost depăşit la Colectiv

La Colectiv a cedat sistemul la cateva sute de victime. Eu cred ca se putea interveni mai bine, sistemul putea reactiona mai bine, dar cum nu poti sa dai vina pe toata lumea, cineva trebuia sa isi asume, mi-am asumat eu. Votantii mei au considerat ca a fost un gest de lasitate, dar eu in continuare cred ca a fost un gest politic bun. Nu ca am fost eu de vina, dar sunt de vina ca reprezentant al statului roman. Metoda Piatra Neamt, in care nu e nimeni de vina, este gresita.

Chestiunea cu transferul este decisa de medici. Nu cred ca a decis Orban ca medicul de la Piatra Neamt sa fie transferat in Belgia, iar daca a facut asta, a incalcat legea, pentru ca nu e in atributiile lui.

La Colectiv eram in Mexic, intr-o vizita oficiala, am urcat in avion, mi s-a spus ca a fost un accident, am zis ca e ok, se ocupa Arafat, dar dupa aia am primit mesaje ca este grav, apoi am demisionat, ca poate are Iohannis solutii mai bune. Nu a avut.

Banicioiu era depasit si el de situatie, era evident. Asa i-au spus medicii, ca avem de toate, ca suntem pregatiti. A platit si el politic.

Demisia mea a fost si o chestie de politica interna, pentru ca aveam deja conflicte cu domnul Dragnea, dar consider si acum ca a fost o decizie politica corecta.

Inteleg si n-am vrut sa redeschid rana celor care au suferit si, in al doilea rand, atunci totul s-a politizat imediat. Politica in general e cinica, dar mi s-a parut peste limita sa profite cineva atunci ca sa il dea jos pe Ponta. Am sentimentu, pe care cred ca il impartasesc cu familiile victimelor, ca nu s-a facut dreptate. Chiar si cu acel proces. Cred ca in 2020 Romania e la fel de nepregatita sa faca fata la asemenea accidente, nu ne-am imbunatatit deloc sistemul. Astfel de accidente au fost in multe tari, dar acolo s-a imbunatatit ceva, nu doar s-a schimbat un om politic si atat.

Atunci trebuia sa plateasca unul dintre mine si Iohannis, noi eram statul. Iar eu eram cel mai slabit, pentru ca Iohannis abia castigase alegerile.

In 2015 a plecat Ponta, care era vinovat, au venit cei buni si, iata, e mai rau. In ultimii 5 ani au fost 5 guverne, doar doamna Dancila nu mai e in politica, restul candideaza si acum. Eu chiar am semnat in 2015 acordul de finantare pentru 3 spitale si am pornit procedurile. Am plecat in noiembrie si vina este a guvernelor domnului Dragnea ca nu s-au facut. Eu am incredere in sistemul medical din Romania, am incredere in doctori, merg si eu si copiii mei.

Eu cred ca domnul Iohannis, dupa 6 decembrie, trebuie sa ne cheme pe cei din partidele parlamentare si sa discutam propunerile pentru iesirea din criza, pentru ca eu nu cred ca va putea cineva sa scoata Romania din criza cu metodele clasice. Sunt convins ca Pro Romania va fi in parlament. AM considerat mereu campania electorala ca fiind periculoasa, dar efectiv ziua votului nu este periculoasa si sper ca toti votantii Pro Romania sa vina la vot. Nu imi doresc vreo functie, realist vorbind nu am crezut ca ma va nominaliza domnul Basescu, cu care am avut o relatie mult mai tensionata decat cu Iohannis. Tot realist, guvernul Dancila nu putea sa pice fara Pro Romania.

Eu ma inteleg foarte bine cu PSD-istii, doar cu liderii nu ma inteleg de la Dragnea incoace, pentru ca de fapt sunt toti oamenii lui Dragnea. Oricum nu se mai pune problema unui guvern PSD dupa alegeri, pentru ca nici nu-si doresc.” a spus Victor Ponta.

Citeşte şi: Victor Ponta, după ce Marcel Ciolacu şi-a anunţat demisia din Parlament. „Metoda DRAGNEA- acum în varianta Ciolacu 2020”