Victor Ponta despre relaţia cu Traian Băsescu: E foarte bună o perioadă de acalmie

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la România TV, că în acordul la care a ajuns cu Traian Băsescu niciuna din părţi nu este perdantă. Singurul care a avut de pierdut este Vasile Blaga deoarece partidul său a depus la CCR o sesizare fără obiect.

05 mart. 2014, 18:35
Victor Ponta despre relaţia cu Traian Băsescu: E foarte bună o perioadă de acalmie

Victor Ponta s-a declarat mulţumit că România are un nou guvern în urma acordului la care a ajuns cu preşedintele Traian Băsescu. „Din ce s-a discutat ieri şi azi, cel care a pierdut este Vasile Blaga. Nu cred că Traian Băsescu a pierdut. Am avut un acord pe care l-am respectat amândoi”, a declarat Ponta.

Întrebat dacă înţelegerea la care a ajuns reprezintă un reviriment al coabitării, Ponta a răspuns: „Eu sunt un om împăciuitor. Am rezolvat un nou punct de criză, în care nu eu am adus situaţia. Eu nu ridic primul sabia, dar nici nu o las jos dacă este ridicată asupra mea (…) Este foarte bună o perioadă de acalmie. Dacă există o soluţie raţională la un conflict, o aleg pe aceea”.

Victor Ponta s-a arătat încrezător că o moţiune de cenzură a opoziţiei, depusă ca urmare a prezentării în Parlament a „programului de principii şi acţiuni”, nu va avea succes pentru că este puţin probabil ca votul covârşitor favorabil primit marţi să fie întors într-o săptămână. „Sper ca parlamentarii liberali să nu semneze această moţiune de cenzură împotriva unui program care este în proporţie de 95% cel al USL, adoptat în decembrie 2012”, a adăugat primul-ministru.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a convenit cu premierul să semneze decretele de numire ale noilor miniştri, urmând ca primul-ministru să-şi asume răspunderea în Parlament pe un nou program.

Preşedintele a anunţat că premierul a acceptat să vină cu un nou program de guvernare în Parlament, după ce vor fi semnate decretele de instalare ale noilor miniştri. „Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un nou program, în consecinţă voi valida azi miniştrii ce au trecut prin Parlament. Sper ca, aşa cum eu îmi respect partea din acord, şi partea ce revine Guvernului să fie respectată în termenii pe care i-am stabilit”, a declarat Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui, decizia CCR nu va putea pune sub semnul întrebării funcţionarea Guvernului, indiferent care va fi aceasta. Pe de altă parte, Băsescu a spus că este necesară o decizie a Curţii care va fi un precedent în jurisprudenţă în situaţia în care se va ajunge din nou la schimbarea compoziţiei politice a unui guvern.

„Mi se pare extrem de important ca CCR să se pronunţe pentru că este o situaţie absolut nouă. Noi am avut guverne în care un partid a plecat de la guvernare, ceea ce nu a schimbat programul de guvernare. Acum pleacă un partid şi vine altul. De aceea este important ca în continuare CCR să se pronunţe, mai ales că parlamentarii PDL şi PMP au solicitat acelaşi lucru care a fost şi o exigenţă a mea în relaţia cu premierul”, a afirmat preşedintele.

Mai mult, preşedintele intenţiona să sesizeze el Curtea Constituţională, dacă nu ar fi făcut-o PDL şi PMP. „Politic, primul-ministru se relegitimează cu un nou program trecut prin Parlament într-o nouă formulă politică. Această remaniere generată de plecarea PNL este cu un grad de inedit extrem de ridicat pentru că niciodată nu a venit un alt partid în Guvern şi dispare structura care-şi asuma programul de guvernare. Nu mai e USL, e o altă structură politică. Dacă nu s-ar fi făcut sesizarea la Curte, aş fi făcut eu conflict instituţional între preşedinţie şi Parlament pe aceeaşi temă pentru că trebuie să creăm jurisprudenţă pe astfel de situaţii”, a mai spus preşedintele.