Preşedintele Traian Băsescu: Am semnat decretele de numire ale miniştrilor

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a convenit cu premierul să semneze decretele de numire ale noilor miniştri, urmând ca primul-ministru să-şi asume răspunderea în Parlament pe un nou program.

RomaniaTV.net
05 mart. 2014, 14:10
Preşedintele Traian Băsescu: Am semnat decretele de numire ale miniştrilor

Preşedintele a anunţat că premierul a acceptat să vină cu un nou program de guvernare în Parlament, după ce vor fi semnate decretele de instalare ale noilor miniştri. „Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un nou program, în consecinţă voi valida azi miniştrii ce au trecut prin Parlament. Sper ca, aşa cum eu îmi respect partea din acord, şi partea ce revine Guvernului să fie respectată în termenii pe care i-am stabilit”, a declarat Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui, decizia CCR nu va putea pune sub semnul întrebării funcţionarea Guvernului, indiferent care va fi aceasta. Pe de altă parte, Băsescu a spus că este necesară o decizie a Curţii care va fi un precedent în jurisprudenţă în situaţia în care se va ajunge din nou la schimbarea compoziţiei politice a unui guvern.

„Mi se pare extrem de important ca CCR să se pronunţe pentru că este o situaţie absolut nouă. Noi am avut guverne în care un partid a plecat de la guvernare, ceea ce nu a schimbat programul de guvernare. Acum pleacă un partid şi vine altul. De aceea este important ca în continuare CCR să se pronunţe, mai ales că parlamentarii PDL şi PMP au solicitat acelaşi lucru care a fost şi o exigenţă a mea în relaţia cu premierul”, a afirmat preşedintele.

Mai mult, preşedintele intenţiona să sesizeze el Curtea Constituţională, dacă nu ar fi făcut-o PDL şi PMP. „Politic, primul-ministru se relegitimează cu un nou program trecut prin Parlament într-o nouă formulă politică. Această remaniere generată de plecarea PNL este cu un grad de inedit extrem de ridicat pentru că niciodată nu a venit un alt partid în Guvern şi dispare structura care-şi asuma programul de guvernare. Nu mai e USL, e o altă structură politică. Dacă nu s-ar fi făcut sesizarea la Curte, aş fi făcut eu conflict instituţional între preşedinţie şi Parlament pe aceeaşi temă pentru că trebuie să creăm jurisprudenţă pe astfel de situaţii”, a mai spus preşedintele.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

-Am avut o nouă discuţie cu premierul. Am ajuns la un acord care constă în următoarele: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un nou program, în consecinţă vi valida azi miniştrii ce au trectu prin Parlament. Sper ca aşa cum eu îmi respect partea din acrod şi partea ce revine Guvernului să fie respectată în termenii pe care i-am stabilit.

-Sesizarea făcută de parlamentarii PDL şi PMP va continua să producă efecte, dacă nu o retrag ei. Mi se pare extrem de important ca CCR să se pronunţe pentru că este os ituaţi absolut nouă. Noi am avut guverne în care un partid a plecat de la guvernare ceea ce nu a schimbat programul de guvernare. Acum pleacă un partid şi vine altul. De aceea este important ca în continuare CCR să se pronunţe, mai ales că parlamentarii PDL şi PMP au solicitat acelaşi lucru care a fost şi o exigenţă a mea în relaţia cu premierul.

-Dacă nu ajungeam la un acord ar fi fost o prelungire a Guvernului cu foarte mulţi interimari. Atenţie, nu suntem în criză guvernamentală, însă suntem într-o situaţie inedită prin aceea că avem miniştri trecuţi prin Parlament şi în acelaşi timp menţinem interimari. În plus, această perioadă s-ar fi prelungit foarte mult. Dacă CCR va constata că trebuie să fie un program de guvernare nou, procesul s-ar fi prelungit foarte mult.

-Decretul a şi plecat la Monitorul Oficial. La ora 18, va fi validarea miniştrilor.

-Am acceptat datorită angajamentului premierului că va adopta un program de guvernare.

-Cine credeţi că-şi permite să dea semnale când e vorba de aşteptarea unei decizii a CCR. Nu mă putea obliga nimeni să ies din aşteptarea deciziei CCR.

-E un angajament verbal. Nu cred că nu va face, e prea important să respectăm amândoi ce s-a decis.

– (Zgonea?) Nici nu am mai putut să mai lucrez de la ameninţările lui Zgonea.

-În declaraţia de aseară am dat această soluţie: dacă Guvernul stabileşte că trimite un nou program către Parlament, lucrurile sunt deblocate.

-Sâmbătă nu se poate întâmpla nimic rău. Curtea ia notă de conţinutul sesizării şi spune dacă trebuie sau nu un program. Având în vedere că este primul caz de acest tip, CCR se va apleca asupra lui cu mare atenţie. În sesizarea făcută nu cred că s-a cerut depunerea mandatului pentru că nu este constituţional.

-Politic, primul-ministru se relegitimează cu un nou program trecut prin Parlament într-o nouă formulă politică. Această remaniere generată de plecarea PNL este cu un grad de inedit extrem de ridicat pentru că niciodată nu a venit un alt partid în Guvern şi dispare structura care-şi asuma programul de guvernare. Nu mai e USL, e o altă structură politică. Dacă nu s-ar fi făcut sesizarea la Curte, aş fi făcut eu conflict instituţional între preşedinţie şi Parlament pe aceeaşi temă pentru că trebuie să creăm jurisprudenţă pe astfel de situaţii.

-A doua rundă de discuţii am avut-o după instalarea domnului ministru Oprea. Dacă o făceam mai devereme, nu mai venea încă o dată omul în seara asta

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu a ajuns „încă” la un acord cu președintele Traian Băsescu în privința numirii noilor miniștri.

Șeful Executivului s-a aflat la Palatul Cotroceni pentru a participa la învestirea lui Gabriel Oprea în funcția de ministru al Afacerilor Interne și vicepremier interimar. După ceremonie, Ponta a rămas circa 30 de minute la Cotroceni