Victor Ponta despre viitorul ministru al Justiţiei: Nu va fi o persoană la care să vă aşteptaţi

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că intenţia sa este să propună la Ministerul Justiţiei o persoană care să nu provină din Partidul Social Democrat, ci din lumea juridică.

05 apr. 2013, 17:31
Victor Ponta despre viitorul ministru al Justiţiei: Nu va fi o persoană la care să vă aşteptaţi

„Aş vrea pe cineva cu un background în magistratură, în lumea juridică şi care, în acelaşi timp, să aibă şi capacitatea de a prezenta şi a negocia lucrurile la Bruxelles, în special pentru că ministrul Justiţiei va avea de gestionat problemele de zi cu zi ale justiţiei, relaţia cu CSM, implementarea noilor coduri, dar are şi de gestionat la Bruxelles veşnica problemă a MCV”, a punctat Victor Ponta, într-un interviu pentru Agerpres.

El a subliniat că nu intenţionează să numească vreun membru de partid cunoscut sau pe cineva dintre parlamentari.

„Practic nu va fi o persoană la care să vă aşteptaţi”, a afirmat Victor Ponta.

Portofoliul Justiţiei a rămas vacant după ce Mona Pivniceru a fost validată de Parlament pentru un mandat de judecător la Curtea Constituţională, iar premierul Victor Ponta a preluat interimatul ministerului.

Deşi o propunere pentru ministrul Justiţiei trebuia să vină din PNL, liberalii au renunţat la portofoliul în urma tensiunii cauzate de numirea procurorilor generali. 

În calitate de ministru interimar la Justiţie, premierul Victor Ponta a trimis la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), propunerile pentru şefii Parchetelor

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a reacţionat dur şi a anunţa că liberalii nu acceptă sub nici o formă nominalizarea lui Kovesi şi că este prima dată când Victor Ponta ia o decizie fără să se consulte cu PNL.„Ne despărţim fundamental, dar asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei, ruperea ei, a spus Antonescu.

După tensiunile legate de nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, PNL a renunţat la Ministerul Justiţiei, care a fost asumat politic de PSD

Premierul a precizat că rămâne ministru interimar la Justiţie până vor fi finalizate propunerile. Opţiunea mea pentru noul ministru se îndreaptă către o persoană care să nu fie membru de partid”, a completat liderul PSD.