Victor Ponta, după ce Sighiartău a spus că fostul premier ar urma să fie ambasador în SUA: „Înţeleg că liberalii ştiu deja că Marcel Ciolacu va fi preşedinte”

Marcel Ciolacu a declarat că, dacă ar fi fost în locul lui Klaus Iohannis, l-ar fi retras de urgență din funcție pe ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, după reacţia acestuia în timpul vizitei oficiale pe care premierul o efectuează în SUA. Imediat, liberalii, prin vocea lui Sighiartău, l-au acuzat pe premier că face lobby pentru numirea lui Ponta în locul lui Muraru.

07 dec. 2023, 14:13
Victor Ponta, după ce Sighiartău a spus că fostul premier ar urma să fie ambasador în SUA: „Înţeleg că liberalii ştiu deja că Marcel Ciolacu va fi preşedinte”

Victor Ponta i-a răspuns ironic lui Robert Sighiartău, după ce europarlamentarul liberal a spus că Marcel Ciolacu ar face de fapt lobby pentru numirea sa în funcţia de ambasador al României în SUA. „Draga Robert – Multumesc pentru propunere 😀😀; imi place America si cred ca am pregatirea necesara sa fiu un bun Ambasador. Singura problema ( temporara) este ca, in Romania, nu Premierul ci Presedintele numeste ambasadorii – inteleg ca stii deja ca Marcel Ciolacu o sa fie Presedinte 👏; este o veste buna – o sa accept daca imi propune 😄! Dar , ca intre noi liberalii ( nu penelistii), am o propunere mai buna. Inteleg ca actualul Ambasador al Romaniei la Washington are un salariu lunar cam de 10.000 dolari – plus 21.000 de dolari pretul reședinței ( si cam 3000 restul cheltuielilor) – in total platim din taxe si impozitele crescute aiurea de PNL cam 400.000 dolari anual. Eu iti propun sa ma duc Ambasador onorific ( imi platesc eu tot si nu cer de la contribuabilii romani nimic) – si voi , PNL, alegeti o taxa pe care sa nu o mai mariti! Esti de acord?”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Ciolacu, acuzat că a provocat scandalul la Washington pentru că vrea să-l schimbe pe ambasadorul Muraru: ”Victor Ponta sau Mihai Tudose?”

Deputatul PNL Robert Sighiartău susține că ”secretul” din spatele scandalului diplomatic de la Washington generat de Ciolacu este că premierul vrea să îl schimbe pe actualul ambasador român la Washington.

”Numele noului ambasador la Washington. Mulţi se întreabă care este secretul din spatele scandalului diplomatic de la Washington generat în mod evident de ”marele om de stat” Ciolacu. Secretul, oameni buni, este că domnul Ciolacu vrea pur şi simplu să îl schimbe pe actualul ambasador român la Washington”, a scris Robert Sighiartău miercuri, 6 decembrie, într-o postare pe Facebook.

Nicolae Ciucă îl apără pe Ciolacu în scandalul cu ambasadorul României în SUA: ”Rufele se spală în familie. Este un atribut al României retragerea unui diplomat”
Deputatul PNL afirmă că, ”invocând motive diplomatice, Ciolacu urmăreşte, după reţeta PSD, să facă asta înainte de a începe campania electorală pentru a primi închipuitul ajutor american în alegeri”.

”Vă dau două nume. Care credeţi că va fi alesul? Victor Ponta sau Mihai Tudose?”, a mai scris liberalul. Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a afirmat că a fost exclus de la întâlnirele politice pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut în Statele Unite ale Americii. În faţa comunităţii de români din SUA, el a afirmat că îi doreşte lui Marcel Ciolacu să aibă parte de întâlniri de substanţă pentru prosperitatea şi securitatea românilor.

Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat, într-un interviu la Prima News, că nu a înţeles foarte bine ce a vrut domnul ambasador şi că aşteaptă ca ministra de Externe, Luminiţa Odobescu, să lămurească lucrurile, pentru că e partea ei de treabă în guvern”. Întrebat dacă l-ar fi rechemat la post pe ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, după reacţia acestuia în timpul vizitei oficiale pe care premierul a făcut-o în SUA, el a spus că în mod categoric ar fi făcut acest lucru.

Marcel Ciolacu dă de pământ cu ambasadorul României în SUA! ”S-a făcut de râs! Este depășit!”

Premierul a declarat, la Antena 3, că „lipsa de anvergură şi reacţia emoţională” a lui Andrei Muraru nu l-au calificat pentru a fi ambasador şi a precizat că presupune că ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, va avea o discuţie cu preşedintele României pe acest subiect. „Nu mai avut nicio discuţie cu domnul ambassador şi cred că o perioadă mai lungă de timp nu o să avem discuţii. În primul loc, eu am venit aici însoţit de ministrul de Externe, este reprezentanta de vârf a diplomaţiei române, nu apucasem să avem discuţiile aplicate cum vor fi reprezentările în ziua următoare. De aceea am şi spus că câteodată e bine să ai răbdare. Totuşi, lipsa de anvergură a domnului ambasador şi o reacţie până la urmă cred că emoţională a domniei sale nu l-a calificat pentru a fi ambasador”, a declarat Marcel Ciolacu.