Victor Ponta: Funcţionarea CN pentru Situaţii Speciale de Urgenţă va permite salvarea mai multor vieţi

Realizarea Centrului Operaţional de Comandă al Guvernului (COCG) la Palatul Victoria, ca suport decizional pentru Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), va reprezenta un mod de intervenţie coordonată şi rapidă în situaţiile speciale de urgenţă, ceea ce va însemna mai multe vieţi salvate şi mai puţini bani cheltuiţi, a declarat premierul Victor Ponta, marţi, la sediul Executivului.

08 apr. 2014, 15:16
Victor Ponta: Funcţionarea CN pentru Situaţii Speciale de Urgenţă va permite salvarea mai multor vieţi

Premierul a prezidat alături de viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul de Interne Gabriel Oprea, prima şedinţă a CNSSU desfăşurată la COCG în prezenţa miniştrilor de linie şi a şefilor instituţiilor cu statut de invitat permanent – SRI, SPP şi STS.

„Cred că originea deciziilor pe care astăzi le implementăm stă tocmai în necazurile pe care le-am avut. Şi cred că oamenii deştepţi ştiu să beneficieze de pe urma unui necaz, să vadă ce nu a funcţionat bine şi cum se pregătesc pentru data viitoare. Aşa încât modificarea legislativă, instituţională, tot ceea ce aţi construit, de fapt, într-un termen foarte scurt, pentru că sunt trei luni de la accidentul din Apuseni, va reprezenta un nou mod de a interveni în situaţii speciale de urgenţă, ceea ce înseamnă vieţi salvate, înseamnă bani mai puţin cheltuiţi, înseamnă practic ceea ce trebuie să facem toţi de aici, indiferent că suntem în Guvern sau în alte structuri. Pentru că toţi suntem plătiţi din bani publici ca să încercăm să ne facem datoria, să salvăm oameni şi bunuri materiale”, a declarat premierul.

Victor Ponta a adăugat că ideea principală legată de funcţionarea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă în cadrul Centrului Operaţional de Comandă al Guvernului este aceea de „a pune laolaltă capabilităţile şi, până la urmă mijloacele, pe care diverse instituţii le au”.

Premierul a mai arătat că „nu există viaţă fără situaţii speciale” şi a afirmat că instituţiile statului trebuie să acţioneze pentru a salva cât mai multe bunuri şi vieţi omeneşti.

„Şi până la urmă, cum spuneau şi antevorbitorii mei, să dea Dumnezeu să nu avem nevoie de acest Centru, dar, din păcate, o să avem. Nu există viaţă fără situaţii speciale. Diferenţa se face între capacitatea instituţiilor pe care noi le reprezentăm de a reacţiona fie preventiv, dacă se poate ar fi extraordinar, fie prin intervenţie, imediat, pentru că nu poţi să previi absolut tot, în aşa fel încât să salvezi cât mai multe vieţi omeneşti, să salvezi cât mai multe bunuri, să cheltui cât mai puţini bani şi, mai ales, să dai sentimentul întregii societăţi că acest aparat uriaş pe care oamenii îl plătesc,(…) are un scop, are un sens şi, în caz de nevoie, ştiu că pot să apeleze. Eu cred, repet, că tot ce am construit aici îşi va dovedi utilitatea, practic, în fiecare zi în care va fi o situaţie specială. Cred că această celulă de criză ne va ajuta să comunicăm, prin intermediul mass-media, oamenilor ce facem concret, ce se poate face şi ce nu se poate face. Şi, sunt convins că în momente dificile ne vom regăsi pentru a lua decizii şi a face ceea ce aşteaptă oamenii de la noi”, a mai declarat Victor Ponta.

Sprijin de la SRI pentru CNSSU

Serviciul Român de Informaţii (SRI) va sprijini cu informaţii activitatea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), organism care activează la Palatul Victoria, atunci când situaţia o va impune, a declarat marţi directorul SRI, George Maior.

„Vă doresc şi ne dorim cu toţii să folosim cât mai puţin acest Centru pentru situaţiile speciale de urgenţă, adică să încercăm să evităm asemenea contexte dramatice. Viaţa, însă, practica ne arată că ne vom confrunta cu ele şi este bine că s-a realizat acest concept integrat de tratare a unor asemenea evenimente. Din punctul de vedere al SRI vom participa cu informaţie. Informaţia este vitală în cazurile acestea şi realitatea ne arată că ea trebuie împărtăşită, diseminată la cât mai multă lume din sistem pentru a se putea acţiona corespunzător în asemenea contexte”, a afirmat directorul SRI la prima şedinţă a CNSSU.

George Maior a subliniat că mulţi dintre demnitarii prezenţi la reuniunea desfăşurată la Centrul Operaţional de Comandă al Guvernului se regăsesc şi în Centrul operativ pentru tratarea situaţiilor legate de terorism, activitate care se face separat, într-un alt registru.

„De aceea este bine şi din perspectiva comunicării între noi că ne adunăm sub această umbrelă. Şi noi, ca şi Parchetul General, nu suntem membri, dar suntem cu statut de invitat permanent şi cu această contribuţie, eu zic importantă, de a transmite informaţia pentru a trata situaţia”, a mai declarat directorul SRI.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, prezent la şedinţă, a menţionat că, deşi Ministerul Public nu este parte integrantă a CNSSU, se va baza foarte mult în viitor pe sprijinul pe care Comitetul îl poate oferi în special procurorilor prin platforma operaţională de coordonare, de la care se aşteaptă furnizare de informaţii şi date utile în anchetele penale.

„Deşi Ministerul Public nu este parte integrantă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă este, însă, un mare beneficiar al aportului şi al managementului operaţional pe care Comitetul îl poate oferi în situaţii speciale de urgenţă prin platforma prin care Comitetul poate sprijini Ministerul Public, de altfel, aşa cum e prevăzut prin HG de înfiinţare a Comitetului. Procurorii pot beneficia în timp real de informaţiile pe care managementul operaţional oferit de Comitet prin platforma de coordonare operaţională o poate oferi, informaţii, date care pot folosi în anchetele penale pe care noi le desfăşurăm. Ne bazăm foarte mult în viitor pe sprijinul pe care Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă îl poate oferi organelor de urmărire penală şi în special procurorilor”, a declarat procurorul general al României.

Premierul a prezidat marţi, alături de viceprim-ministrul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, ministru de Interne, prima şedinţă a CNSSU desfăşurată la Centrul Operaţional de Comandă al Guvernului, în prezenţa miniştrilor de linie şi a şefilor instituţiilor cu statut de invitat permanent – Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale