Victor Ponta: Încărcarea FACTURILOR LA ENERGIE este INADMISIBILĂ. Vom veni cu măsuri legislative

Victor Ponta a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că este "inadmisibil" ceea ce s-a întâmplat la ANRE în ultimii ani şi a anunţat luarea de măsuri legislative care să nu mai permită încărcarea facturilor la energie.

RomaniaTV.net
11 iun. 2014, 10:53
Victor Ponta: Încărcarea FACTURILOR LA ENERGIE este INADMISIBILĂ. Vom veni cu măsuri legislative

Victor Ponta a criticat situaţia de la ANRE din ultimii ani privind încărcarea facturilor, nerespectarea condiţiilor de privatizare, dar şi  folosirea unor „poziţii de piaţă pentru a pune preţuri mai mari”.

Consider inadmisibil ceea ce se întâmplă la ANRE de ani de zile, din 2007-2008, şi anume încărcarea facturilor, nerespectarea condiţiilor de privatizare. Apreciez efortul făcut de organele de urmărire penală, dar nu e suficient să sancţionăm penal 2-3-4-5 oameni vinovaţi. Am văzut că Parlamentul vrea să facă o anchetă privind modul în care ANRE şi-a îndeplinit sarcina prevăzută de lege şi de obligaţiile pe care le avem pe plan european ca să putem apoi să luăm măsuri legislative şi să întărim controlul pe care ANRE îl face pe zona de energie.

Este inadmisibil să încărcăm facturi, să folosim poziţii pe piaţă pentru a pune preţuri mai mari. De la acest vârf al iceberg-ului care a fost descoperit de procurori trebuie să mergem mai departe şi să vedem ce nu funcţionează bine.  Chiar dacă nu este în subordinea Guvernului, mai departe noi vom veni cu modificări legislative pentru ca ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani să nu se mai mai întâmple„, a spus Ponta.

Premierul le-a cerut miniştrilor de resort să colaboreze cu Parlamentul în ancheta ce vizează ANRE.

Vicepreşedintele ANRE, Sorin Dumbrăveanu, a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită

Vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, şi Florin Gugu, director la Enel, şi Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International, sunt cercetaţi de DNA într-un dosar de corupţie.

Anchetatorii susţin că, în anul 2013, Dumbrăveanu, membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut de la Florin Gugu foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International, al cărei asociat este Ciubotaru.

Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii de către Claudiu Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013 a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume micşorarea procentului de reducere a tarifelor la energia electrică de la 6% la 1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

Pe ordinea de zi a Guvernului se află miercuri şi un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 85/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin oferta publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al SC Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice ”Electrica” – SA Bucureşti.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Guvernul va o aproba un proiect de hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

PDL cere comisie parlamentară de anchetă privind facturarea certificatelor verzi în 2012