VICTOR PONTA, atac dur la şeful statului: Cred că toţi membrii familiei BĂSESCU sunt infractori

Victor Ponta a lansat, luni seara, la emisiunea "Ora de Vârf" de la România TV, acuzaţii dure la adresa preşedintelui Traian Băsescu, spunând că "toţi membrii familiei Băsescu sunt infractori".

14 iul. 2014, 11:14
VICTOR PONTA, atac dur la şeful statului: Cred că toţi membrii familiei BĂSESCU sunt infractori

Premierul Victor Ponta a comentat, la România TV, decizia preşedintelui Traian Băsescu de a cere reexaminarea Legii prin care răspunderea penală pentru medicii corupţi este diminuată.

„Să-i ceri unui medic să se supună constrângerilor unui funcţionar care lucrează la ghişeu mi se pare o sursă de abuzuri. De ce se răzbună pe medici? E complexul celui care nu prea a fost la şcoală. Hai să-i arestăm pe toţi medicii! Dacă 1% din medici sunt corupţi, avem Parchet şi pot fi sancţionaţi. Cred că toţi membrii familiei Băsescu sunt infractori.

Dacă reuşim să facem unităţile spitaliceşti, nu au statutul clasic al bugetarului. E o problemă că avem hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile care arată că aceşti primari nu sunt incompatibili”, a spus Ponta.

Traian Băsescu a cerut, luni, reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 2/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii deoarece legea conţine un articol prin care medicii nu mai sunt asimilaţi funcţionarilor publici, fapt care limitează răspunderea lor penală pentru fapte de corupţie.

PRINCIPALELE DECLARAŢII ALE PREMIERULUI VICTOR PONTA:

Victor Ponta: Dacă Băsescu respinge reducerea CAS, o vom aplica de la 1 octombrie

„Probabil că preşedintele nu va promulga legea reducerii contribuţiilor sociale (CAS). Dacă nu o promulgă, Parlamentul va analiza legea în septembrie, ceea înseamnă că intră în vigoare la 1 octombrie. Este o măsură bună şi sustenabilă, care va crea locuri de muncă”, a spus şeful statului.

Victor Ponta: Dacă nu facem această relaxare a muncii acum, nu o vom mai face niciodată

„Preşedintele spunea că am mai avut un prermier iresponsabil în 2008, care a mărit salariile la profesori. Domnul Tăriceanu s-a opus, domnul Băsescu a vrut. Dar să pui egal între această măsură şi reducerea CAS, într-un an cu creştere economică, e o comparaţie total greşită. Nu suntem în 2008. Dacă nu facem această relaxare a muncii acum, nu o vom mai face niciodată”, a spus Ponta.

Victor Ponta: Garantez că nu vor fi afectate salariile din cauza acestei măsuri, a reducerii CAS

„Garantez că nu vor fi afectate salariile din cauza acestei măsuri, a reducerii CAS. Orice surplus pe care-l avem vor merge la aceste categorii defavorizate”, a pus Ponta.

Victor Ponta: Înregistrările dintre mine şi Băsescu nu conţin nimic ilegal. Nu e ca-n discuţiile dintre Mircea Băsescu şi clanul Bercea

„Nu s-au discutat lucrurile ilegale, îmi este indiferent, să dea înregistrările. Nu e nimic ilegal în ele, nu e ca în discuţiile dintre Mircea Băsescu şi clanul Bercea”, a spus Ponta.

Ponta: Sunt zone unde vor creşte anumite taxe, unde vor scădea anumite taxe

„Sunt zone unde vor creşte anumite taxe, unde vor scădea anumite taxe. De exemplu, povestea cu impozitele la locuinţele nerezidenţiale. Ai un bloc de apartamente, plăteşti impozite ca şi o companie, stai într-un apartament, plăteşti ca la apartament. Dar dacă ai un bloc, faci o afacere, plăteşti ca o companie. Impozităm pe cei cu maşini care au capacitate cilindrică mai mare. De asemenea, autorităţile locale să aibă mai multă libertate în taxe şi impozite. Cea cu locuinţele nerezidenţiale e în scrisoare cu FMI, semnată de Băsescu”, a spus Ponta.

Ponta: I-am spus Ioanei Petrescu că Băsescu nu va vorbi cu mine, ci cu ea, că e nouă

„I-am spus doamnei ministru Petrescu să fie pregătită, a fost cu mine în maşină doamna ministru a Finanţelor şi am pregătit-o. I-am spus că nu va vorbi cu mine, ci cu ea, că e nouă”, a spus Ponta.

Victor Ponta: Cred că toţi membrii familiei Băsescu sunt infractori

„Nu cred că toţi medicii din România sunt infractori. Eu cred că toţi membrii familiei Băsescu sunt infractori. Cred că aceste etichetări nu sunt bune, medicii nu trebuie introduşi în categoria funcţionarilor publici. Următorul pas, dacă facem unităţile spitaliceşti, medicii nu vor mai avea statutul clasic al bugetarilor”, a spus Ponta.

Ponta: Aş renunţa la candidatură dacă s-ar reface USL. Dar sunt şanse de 1%

„Refacerea USL m-ar face să renunţ la candidatură. Sondajele sunt o fotografie, nu există nici un favorit. Refacerea USL m-ar putea determina să renunţ la candidatură. Sunt şanse foarte mici. Dau şanse 1%, 2% ca acest lucru să se întâmple”, a spus Ponta.

Victor Ponta: Crin Antonescu este un om politic mult mai puternic decât alţi candidaţi ai dreptei

„Oricine intră în turul doi e un candidat puternic, pentru că poate strânge voturi negative. Evident, cred că Crin Antonescu este un om politic mult mai puternic decât alţi candidaţi ai dreptei”, a spus Ponta.

Victor Ponta a fost luni seara, începând cu ora 20.00, invitatul emisiunii de la România TV, realizată de Ionela Năstase şi Marius Niţu. 

Victor Ponta a fost în direct, la România TV, după ce, în cursul după amiezii, a avut discuţii la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.

Discuţiile au vizat reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, întâlnirea având loc după ce Traian Băsescu declara miercurea trecută că nu va promulga legea până când Guvernul nu va indica surse convingătoare de compensare a deficitului.

CITEŞTE ŞI Întâlnire Ponta – Băsescu la Cotroceni pe tema reducerii CAS

Traian Băsescu declara că, potrivit estimărilor, prin reducerea CAS se va crea un deficit cuprins între 5 şi 5,5 miliarde de lei, iar măsura de compensare prin îmbunătăţirea colectării de către ANAF nu este suficientă.

Ulterior, Ponta preciza că Guvernul nu va merge la Cotroceni, iar el, ca prim-ministru, nu e persoana potrivită pentru asemenea discuţii, întrucât reducerea CAS nu este o măsură a Guvernului, ci o lege adoptată de Parlament.

„Eu am avut întotdeauna şi cât voi fi prim-ministru o să am aceeaşi atitudine: n-a fost niciodată şi nu va merge niciodată cât sunt eu prim-ministru Guvernul la Cotroceni. Guvernul e la Piaţa Victoriei. Dacă vrea domnul preşedinte să avem tot felul de invitaţi pe acolo, poate să treacă. Dacă vrea să aibă un dialog cu mine, sigur, mă voi duce, m-am mai dus şi cu alte ocazii, nu că m-ar fi ascultat prea mult, dar măcar ca să păstrăm respectul pentru textele constituţionale şi pentru instituţii. Însă, în această situaţie concretă, dacă vrea să se consulte cu mine, pe tema reducerii CAS, nu se consultă cu persoana potrivită pentru că nu este o măsură a Guvernului, ci este o măsură care tocmai a fost adoptată de Parlamentul României”, declara premierul Ponta. 

CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu l-a chemat pe Victor Ponta la consultări privind reducerea CAS. Întâlnirea va avea loc luni

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 18 iunie, proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5% de la 1 octombrie. Actul normativ va fi trimis Parlamentului spre dezbatere şi aprobare.